عمل تیروئید و تاثیر آن بر چاقی

خانه | جراحی ها | عمل تیروئید و تاثیر آن بر چاقی
جراحی تیروئید و تاثیر آن بر چاقی

تیروئیدکتومی یا عمل تیروئید، یک روش جراحی برای برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید است و برای درمان بیماری های غده تیروئید از جمله سرطان تیروئید استفاده می شود. پرکاری و کم کاری تیروئید دو بیماری مهم مرتبط با تیروئید هستند.

مشاوره چاقی با دکتر قدسی tel://09109254936

پرکاری تیروئید (غده تیروئید بیش از حد فعال) گواترهای بزرگ یا ندول های تیروئید باعث مشکلاتی مانند اختلال بلع یا مشکلات تنفسی می شوند کم کاری تیروئید نیز می تواند با اضافه وزن همراه بوده و این اضافه وزن می‌ تواند مشکلات سلامتی زیادی برای افراد به همراه داشته باشد و حتی در موارد حاد کم کاری یا پرکاری تیروئید درمان نشده می توانند به نازایی در زنان منجر شود.

البته جای نگرانی نیست. اکثر بیماری های تیروئیدی قابل درمان هستند. در مواردی که پزشک جهت درمان مشکلات به وجود آمده عمل تیروئید را توصیه کند. این مشکلات تا حد زیادی بهبود خواهند یافت.

از مهمترین سوالاتی که افراد می پرسند و می خواهند درباره آن بدانند، این است که آیا تیروئید می تواند بر روی چاقی و اضافه وزن تاثیر بگذارد؟ آیا از طریق جراحی تیروئید می توان بر مشکلات ناشی از اضافه وزن غلبه کرد؟

اگر به دنبال دریافت پاسخ سوالات خود هستید و می خواهید درباره تیروئید اطلاعات بیشتری کسب کنید، خواندن مطالب زیر به شما توصیه می شود. در اینجا هر آنچه که باید در مورد تیروئید بدانید، آورده شده است.

بیشتر بدانید: جهت کسب اطلاعات لازم در خصوص انواع جراحی چاقی و دریافت مشاوره رایگان، کلیک کنید.

تیروئید چیست؟

تیروئید چیست؟

غده تیروئید یکی از غدد درون ریز بدن است که هورمون‌هایی را برای تنظیم سوخت و ساز بدن تولید می کند. دیگر غدد درون ریز بدن عبارتند از لوزالمعده، هیپوفیز، غدد فوق کلیوی، غدد پاراتیروئید و گنادها هستند.

غده تیروئید در قسمت میانی نیمه تحتانی گردن زیر حنجره و بالای استخوان‌های ترقوه قرار دارد. تیروئید غده‌ای دمبلی شکل می باشد که از دو لوب چپ و راست تشکیل شده‌ است. این دو لوب بوسیله یک لوب میانی به هم متصل می شوند. در حالت طبیعی نمی‌توان یک غده تیروئید نرمال را لمس کرد.

چه موقع غده تیروئید غیر طبیعی است؟

بیماری ‌های غده تیروئید بسیار شایع بوده و میلیون‌ ها نفر در سراسر دنیا به آن ها مبتلا می شوند. شایعترین بیماری‌ های تیروئید، پرکاری و کم کاری این غده هستند. درهر دو حالت غده تیروئید ممکن است بزرگتر از حد نرمال باشد. بزرگی غده تیروئید را گواتر می‌نامند.

گاهی اوقات التهاب غده تیروئید باعث بزرگی آن می شود. بیماران ممکن است دچار توده و یا گره در غده تیروئید شوند. این توده‌ها ممکن است به آرامی و یا بسیار سریع بزرگ شوند. این توده ‌ها حتماً باید توسط پزشک بررسی شوند. عمل تیروئید زمانی که درمان های دارویی کافی نباشند توصیه خواهد شد.

تشخیص بیماری تیروئید

تشخیص بیماری ‌های عملکردی یا توده ‌های تیروئید در درجه نخست بر اساس شرح حال و معاینه بالینی است. این معاینات به همراه آزمایشات قبل عمل تیروئید یا درمان های دیگر ضروری هستند. برای تشخیص بیماری تیروئید پزشک گردن شما را معاینه کرده و از شما می‌خواهد برای برجسته شدن غده تیروئید چانه خود را بالا برده و آب دهان خود را ببلعید. دیگر آزمایشاتی که پزشک ممکن است برای شما درخواست کند عبارتند از :

  • سونوگرافی گردن و غده تیروئید
  • اندازه‌گیری هورمون های تیروئید در خون
  • اسکنرادیو اکتیو
  • عکس قفسه سینه
  • سی تی اسکن یا ام.آر.آی
  • تصویر برداری پیش از جراحی تیروئید
  • نمونه ‌برداری از سلول های تیروئید با سوزن ظریف

اگر توده ای در تیروئید شما وجود داشته باشد ممکن است پزشک انجام یک نمونه‌ برداری با سوزن ظریف را برای شما انجام دهد. این کار بی‌خطر و نسبتاً بدون درد است. سوزنی از روی پوست وارد توده شده و از آن نمونه برداری می‌کند.

درد مختصری بعد از انجام این کار ممکن است وجود داشته باشد. این نمونه برداری اطلاعات مفیدی را در مورد توده موجود در تیروئید در اختیار پزشک قرار داده و به ‌‌ویژه به او در بررسی دقیق و مقایسه توده‌های خوش ‌خیم و بدخیم کمک می‌کند و باعث می شود تا عمل تیروئید با دقت بالاتری انجام شود.

 بیشتر بخوانید: آیا کم کاری تیروئید با عمل اسلیو معده ارتباط دارد، کلیک کنید.

دلایل انجام جراحی تیروئید

دلایل انجام جراحی تیروئید

برخی بیماری های مرتبط با تیروئید از طریق دارو و رژیم غذایی بهبود می یابند، اما در موارد حاد که داروها به تنهایی برای درمان بیماری کافی نیستند عمل تیروئید انجام خواهد شد. پزشک جراحی تیروئید را برای شرایط زیر توصیه می کند:

1. سرطان تیروئید

سرطان شایع ترین دلیل عمل تیروئید است. اگر به سرطان تیروئید مبتلا هستید، برداشتن بیشتر یا تمام غده تیروئید احتمالا روش درمانی است که پزشک برای شما انتخاب می کند.

2. بزرگ شدن غیر سرطانی تیروئید (گواتر)

در صورتی که یک گواتر بزرگ داشته باشید که ناراحت کننده باشد و باعث ایجاد مشکل در تنفس یا بلع شود ممکن است پزشک دستور انجام عمل تیروئید را بدهد. چون گواتر می تواند باعث پرکاری تیروئید شود و سلامت شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

3. تیروئید بیش از حد فعال (پرکاری تیروئید)

پرکاری تیروئید، بیماری است که در آن غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروکسین تولید می کند. اگر با داروهای ضد تیروئید مشکل دارید و نمی خواهید ید رادیواکتیو درمانی داشته باشید، عمل تیروئید می تواند یک گزینه مناسب برای شما باشد.

4. ندول های تیروئید نامشخص یا مشکوک

برخی از گره های تیروئید پس از آزمایش نمونه برداری هم سرطانی یا غیرسرطانی بودنشان مشخص نیست. در صورت افزایش خطر ابتلا به سرطان در گره ها، پزشکان ممکن است به افرادی که دارای این گره ها هستند، عمل تیروئید را پیشنهاد دهند.

 

عمل تیروئید چگونه انجام می شود؟

عمل تیروئید جز جراحی های طولانی محسوب نمی شود و بیمار حدود یک ساعت تحت جراحی خواهید بود. کل روند جراحی تا خروج از اتاق عمل حدود دو ساعت طول می کشد. جراحی تیروئید با هدف برداشتن همه یا بخشی از غده تیروئید انجام می شود. این عمل در بیمارستان و با بیهوشی کامل انجام می شود.

معمولاً لوب یک طرف که توده دارد، همراه با لوب میانی برداشته می شود. در هنگام جراحی از لوب طرف مقابل نمونه برداری شده و در صورتی که مشکوک به بدخیمی باشد آن بخش هم برداشته می شود. جراح در مورد این احتمال قبل از عمل تیروئید با شما صحبت خواهد کرد.

بعد از جراحی در محل عمل ممکن است وسیله ای لوله مانند به نام درن قرار داده شود که مسئول تخلیه خون می باشد. این درن معمولاً پس از گذشت ۲۴ ساعت برداشته می شود. اکثر بیماران یک تا سه روز بعد از عمل از بیمارستان مرخص می شوند.

 

انواع روش های مختلف برای عمل تیروئید

انواع روش های مختلف برای عمل تیروئید

همانطور که گفته شد، جراحان به طور معمول عمل تیروئیدکتومی را از طریق بیهوشی عمومی انجام می دهند، بنابراین در حین عمل هوشیار نخواهید بود. متخصص بیهوشی داروی بیهوشی را به داخل ورید تزریق می کند. سپس یک لوله تنفسی در نای قرار داده می شود تا به تنفس شما در طول تمام مراحل جراحی کمک کند. تیم جراحی از مانیتور و دستگاه های مختلف کنترل علایم حیاتی استفاده می کنند  تا اطمینان حاصل شود که ضربان قلب، فشار خون و اکسیژن خون در تمام طول مدت عمل در سطوح ایمن باقی می مانند.

هنگامی که بیهوش شدید، جراح یک برش در مرکز گردن شما ایجاد می کند. سپس بسته به دلیل عمل جراحی، کل غده تیروئید یا بخشی از آن برداشته می شود.

اگر در نتیجه سرطان تیروئید تحت عمل تیروئیدکتومی قرار گرفته اید، ممکن است جراح غدد لنفاوی اطراف تیروئید را نیز معاینه کرده و در صورت لزوم آنها را هم بردارد. عمل تیروئید معمولاً یک تا دو ساعت طول می کشد. بسته به میزان جراحی مورد نیاز، ممکن است زمان عمل بیشتر یا کمتر شود. روش های مختلفی برای جراحی تیروئید وجود دارد، از جمله:

  • تیروئیدکتومی ساده

این روش شامل ایجاد برشی در مرکز گردن برای دسترسی مستقیم به غده تیروئید است. اکثریت افراد احتمالاً کاندیدای این روش خواهند بود.

  • تیروئیدکتومی ترانسورال

این روش عمل تیروئید با استفاده از یک برش در داخل دهان انجام می شود و در ناحیه گردن برشی اتفاق نمی افتد.

  • تیروئیدکتومی آندوسکوپیک

در این روش از برش های کوچک تر در گردن استفاده می شود. ابزارهای جراحی و یک دوربین فیلمبرداری کوچک از طریق برش ها وارد ناحیه مورد نظر می شود. این دوربین ها جراح را در طی مراحل راهنمایی می کند.

بعد از عمل تیروئید چه اتفاقی می افتد؟

پس از جراحی تیروئید، شما به اتاق ریکاوری منتقل می شوید تا در آنجا علائم حیاتی شما تحت کنترل قرار گیرند. پس از هوشیاری کامل، به بخش منتقل خواهید شد.

  • بعد از عمل تیروئید، ممکن است گردن درد و گرفتگی صدا یا ضعیف شدن صدا را تجربه کنید. این علائم لزوماً به معنای آسیب دائمی به عصب کنترل کننده تارهای صوتی نیست. این علائم غالباً کوتاه مدت بوده و ممکن است به دلیل تحریک لوله تنفسی اتفاق بیفتند. در حین جراحی ممکن است عصب در این ناحیه تحریک شود. البته این مشکل جدی نیست و به مرور زمان بهبود می یابد.
  • بعد از عمل تیروئید می توانید مثل همیشه غذا بخورید. بسته به نوع جراحی که انجام داده اید، ممکن است همان روز از بیمارستان مرخص شوید یا اینکه به توصیه پزشک یک شب را در بیمارستان بمانید.
  • معمولا باید حداقل ۱۰ روز تا دو هفته از انجام هرگونه فعالیت شدید، مانند ورزش های سنگین خودداری کنید. از بین رفتن جای زخم معمولا تا یک سال طول می کشد.

آیا به درمان های دیگری پس از جراحی تیروئید نیاز است؟

 

درمان های دیگری پس از جراحی تیروئید

جراحی تیروئید توسط پزشک غدد یا بهترین جراح چاقی در تهران و دیگر شهرها می تواند انجام شود. اگر جراحی با مهارت و دقت انجام شود نتایجی خوب و اثر بخشی برای سلامتی به همراه خواهد داشت. اثرات طولانی مدت تیروئیدکتومی به میزان برداشتن تیروئید بستگی دارد. در زیر به درمان های احتمالی بعد عمل تیروئید اشاره شده است:

1- تیروئیدکتومی جزئی

اگر فقط بخشی از تیروئید برداشته شود، قسمت باقیمانده به طور معمول عملکرد کل غده تیروئید را بر عهده می گیرد. بنابراین ممکن است نیازی به هورمون درمانی تیروئید نداشته باشید.

2- تیروئیدکتومی کامل

اگر بعد عمل تیروئید کل غده برداشته شود، بدن نمی تواند هورمون تیروئید تولید کند. بدون جایگزینی هورمون های تیروئید، علائم و نشانه های تیروئید کم کار ایجاد می شود. بنابراین، هر روز باید قرصی بخورید که حاوی هورمون مصنوعی تیروئید لووتیروکسین (Synthroid،Unithroid) و سایر هورمون های مورد نیاز باشد.

این هورمون ها جایگزین همان هورمون هایی است که به طور معمول توسط غده تیروئید ساخته می شوند و کلیه عملکردهای مشابه را انجام می دهد. احتمالا پزشک برای شما آزمایش خون می نویسد تا بداند که به چه مقدار هورمون تیروئید نیاز دارید.

عوارض بعد از عمل تیروئید

عمل تیروئید به طور کلی یک جراحی ایمن است. اما مانند هر عمل جراحی، تیروئیدکتومی هم عوارض و خطراتی را به همراه دارد. عوارض بعد از جراحی تیروئید بسیار نادر هستند. بعضی عوارض عبارتند از:

  • خونریزی
  • گرفتگی صدا
  • دشواری بلع
  • بی حسی پوست گردن
  • پائین آمدن کلسیم خون
  • عفونت
  • انسداد راه هوایی ناشی از خونریزی
  • صدای زمخت یا ضعیف دائمی ناشی از آسیب عصب

اکثر عوارض ظرف مدت زمان کوتاهی بهبود می یابند. بیمارانی که کل غده تیروئیدشان خارج می شود، بیشتر در معرض افت کلسیم خون قرار دارند. بیمارانی که همه تیروئید شان خارج می شود نیاز به جایگزینی هورمون های تیروئید با استفاده از قرص‌های هورمونی دارند. برخی هم احتیاج به جایگزینی کلسیم دارند.

سطح پایین هورمون پاراتیروئید (هیپوپاراتیروئیدیسم) ناشی از آسیب جراحی یا برداشتن غدد پاراتیروئید است. (این غدد در پشت تیروئید شما قرار دارند و کلسیم خون را تنظیم می کنند.) کم کاری تیروئید به دلیل پایین بودن سطح کلسیم خون می تواند باعث بی حسی، گزگز یا گرفتگی عضلات شود.

 

تاثیر عملکرد تیروئید بر وزن بدن

 

تاثیر عملکرد تیروئید بر وزن بدن

تیروئید و وزن بدن ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. عملکرد تیروئید و هورمون های تیروئید برای تنظیم وزن بسیار مهم است، زیرا بخش عمده ای از متابولیسم بدن را هورمون های تیروئید کنترل می کنند. به طور کلی، ترشح هورمون های تیروئید باعث می شود تا سوخت و ساز بدن تنظیم گردد و رابطه تیروئید و وزن از همین جا آغاز می شود.

هورمون هایی که غده تیروئید ترشح می کند، موجب تنظیم بهتر سوخت و ساز بدن شده  و به بدن کمک می کنند تا به طور موثر غذا را برای تامین انرژی بسوزاند. در اصل همین مساله باعث می شود تا تغییر در ترشح هورمون های تیروئید بتواند بر وزن افراد تاثیر بگذارد. هنگامی که تیروئید هورمون های خود را کمتر تولید می کند (که به آن کم کاری تیروئید گفته می شود) متابولیسم فرد کند می شود. بنابراین فرد به میزان نرمال کالری نمی سوزاند و اضافه وزن پیدا می کند.

تحقیقات نشان می دهند که حتی اندکی تغییر در عملکرد تیروئید با تغییر وزن ارتباط دارد. تیروئید بسیار پرکار می تواند با کاهش وزن همراه باشد و تیروئید بسیار کم کار با افزایش وزن مرتبط است. این در حالی است که برخی از افراد به دلیل چاقی شدید ناشی از مشکلات تیروئید، مجبور به انجام جراحی چاقی خواهند شد. پس از آنکه  عمل تیروئید با موفقیت انجام شد، می توانید برای جراحی چاقی اقدام کنید.

 

شاخص BMR چیست و چگونه رابطه تیروئید بر وزن بدن را نشان می دهد؟

 

شاخص BMR چیست

رابطه پرکاری یا کم کاری تیروئید و وزن را می توان از طریق یک معیار مشخص تحت عنوان BMR بررسی نمود.. این شاخص نشان دهنده حجم سوخت و ساز بدن در حالت استراحت است. در واقع، BMR بیانگر مقدار پایه سوخت و ساز بدن است. افزایش مقدار این پارامتر به نوعی به پرکاری تیروئید و کاهش مقدار آن به کمک کاری تیروئید مربوط می شود.

اندازه گیری BMR یکی از ابتدایی ترین آزمایش هایی بود که برای بررسی وضعیت عملکرد غده تیروئید به کار گرفته می شد. با انجام این آزمایش، یک معیار برای بررسی رابطه هورمون های غده تیروئید و وزن به وجود آمد که بر اساس مقدار BMR تعریف می شد.

با ادامه آزمایش ها و تحقیقات علمی مشخص گردید که اگر سطح هورمون تیروئید در بدن شخص از مقدار طبیعی آن پایین تر باشد، مقدار BMR کمتر می شود؛ در غیر این صورت BMR به مقادیر بالاتری خواهد رسید در اصل، پس از اندازه گیری BMR مشخص گردید، افرادی که غده تیروئید غیر فعال یا کم کار داشتند، مقدار BMR آن ها نیز بسیار پایین تر از حالت طبیعی بوده است. در عین حال، در افراد دارای تیروئید پرکار، پارامتر BMR مقادیر بالاتری نشان می داد.

بنابراین، می توان رابطه تیروئید و وزن را از طریق مقایسه مقدار BMR با حد طبیعی آن بررسی کرد. ناگفته نماند که مقدار BMR به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که تنها یکی از آن ها مقدار ترشح هورمون غده تیروئید است. به همین دلیل، در بسیاری از مواقع لازم است پزشک متخصص، از معیارهای دیگر برای بررسی کم کاری تیروئید یا پرکاری آن استفاده نماید.

البته امروزه پزشکان متخصص در کنار بررسی BMR، به فاکتورهای موثر بر وزن نیز توجه داشته و از معیارهای مهم دیگر نیز استفاده می کنند. زیرا سطح BMR از عوامل متعددی در بدن تاثیر می گیرد و نمی توان برای بررسی رابطه تیروئید و وزن تنها به آن اکتفا نمود.

 

ارتباط بین تیروئید و میزان اکسیژن بدن

همانطور که گفته شد، هورمون تیروئید در بدن انسان ها و حیوانات ترشح می شود و تاثیرات زیادی بر تغییر وزن بدن دارد. وضعیت تاثیر عملکرد غده تیروئید و وزن را می توان با سنجش متابولیسم بررسی نمود. زیرا افزایش یا کاهش مقدار متابولیسم تاثیر بسزایی بر وزن بدن خواهد داشت.

از آن جا که سوخت و ساز بدن به شدت به اکسیژن بستگی دارد، بنابراین، حجم اکسیژن موجود در بدن بر سطح و مقدار متابولیسم آن تاثیر بسزایی دارد. به این ترتیب، برای اینکه بتوان سطح سوخت و ساز و متابولیسم بدن را بررسی کرد، می توان مقدار اکسیژن موجود در بدن را هم اندازه گیری نمود.

ارتباط بین پرکاری تیروئید و وزن چیست؟

 

ارتباط بین پرکاری تیروئید و وزن

پرکاری تیروئید یک اختلال است که باید به آن توجه ویژه داشت. در واقع، پرکاری تیروئید عبارت است از افزایش سطح هورمون های تیروئید در بدن که منجر به بالا رفتن سطح سوخت و ساز بدن می شود. به این ترتیب رابطه متقابل بین هورمون تیروئید و وزن با لاغر شدن افراد خود را نشان می دهد؛ به طوری که هورمون بیش از حد می تواند وزن شخص مبتلا به پرکاری تیروئید را به شدت کاهش دهد.

پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم) زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید شما مقدار زیادی هورمون تیروکسین تولید کند. پرکاری تیروئید می تواند متابولیسم بدن را تسریع کند. این موضوع می تواند باعث کاهش وزن ناخواسته و ضربان قلب سریع(تاکی کاردی) یا نامنظم شود. معمولا کسانی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند، حتی اگر به طور مداوم غذا بخورند، کاهش وزن دارند. معمولا این کاهش وزن بین ۲ تا ۴ کیلوگرم و در موارد شدید حتی بیشتر از این مقدار است.

لازم است بدانید که اگر اختلال عملکرد تیروئید بر طرف شود، وزن از دست رفته در اثر پرکاری غده تیروئید مجددا جایگزین خواهد شد. عدم توجه به مشکلات پرکاری تیروئید می تواند عوارض منفی زیادی برای سلامت افراد در بر داشته باشد. بنابراین عمل تیروئید  و سایر درمان های دارویی باید به سرعت آغاز شوند.

بازگشت وزن به حالت طبیعی با درمان پرکاری تیروئید نشان می دهد که استفاده از اثر متقابل هورمون های تیروئید و وزن، روش مناسب و دائمی برای لاغری محسوب نمی شود، زیرا پس از قطع دارو، مجددا شخص دچار اضافه وزن خواهد شد. به این ترتیب، بهترین روش برای کاهش وزن  پس از درمان تیروئید کم کار، استفاده از رژیم غذایی اصلاح شده و مناسب، انجام ورزش به صورت مرتب و با برنامه است.

در صورتی هم که این روش ها برای کاهش وزن جوابگو نباشند، انجام عمل های لاغری اصولی زیر نظر بهترین پزشکان متخصص می تواند راه حل مناسبی باشد.

ارتباط بین کم کاری تیروئید و اضافه وزن چگونه است؟

 

ارتباط بین کم کاری تیروئید و اضافه وزن

در قسمت های قبل اشاره کردیم که کاهش مقدار BMR به اختلال کم کاری غده تیروئید مربوط می شود. این مساله در بررسی رابطه تیروئید و وزن شخص بسیار اهمیت دارد. زیرا وقتی مقدار BMR در اثر کاهش هورمون تیروئید کم می شود، به معنای کاهش سطح سوخت و ساز بدن بوده و فرد به اضافه وزن و چاقی دچار می گردد.

به این ترتیب، می توان گفت که کم کاری تیروئید در افراد، بیماری چاقی را در پی خواهد داشت. در کم کاری تیروئید، هورمون های تیروئیدی که برای سوخت و ساز بدن لازم هستند، کمتر از میزان نرمال ترشح می شوند. کم کاری تیروئید می تواند متابولیسم بدن را کاهش دهد، به همین دلیل بدن فرد به کالری کمتری نیاز دارد و در نتیجه کالری اضافی مصرفی به صورت چربی در بدن ذخیره می شود و می تواند باعث چاقی شود.

میزان اضافه وزن بسته به شدت کم کاری تیروئید متغیر است، اما به طور معمول فرد ۲.۵ تا ۵ کیلوگرم اضافه وزن پیدا می کند. با این حال کم کاری تیروئید با علائم دیگری مانند افسردگی، بی حوصلگی، سردی پوست و.. همراه است و اگر فرد تنها اضافه وزن پیدا کند و علائم دیگری نداشته باشد، احتمال اینکه دچار کم کاری تیروئید باشد، کم است.

یکی از نکاتی که در این باره وجود دارد آن است که تاثیر کم کاری تیروئید بر مقدار BMR کمتر از تاثیر پرکاری تیروئید بر آن است. به جرات می توان گفت که درصد بسیار کمی از اضافه وزن در افراد چاق، از کم کاری تیروئید و جمع شدن چربی ها در قسمت های مختلف بدن ناشی می شود.

در واقع، علت عمده افزایش وزن در بسیاری از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، تجمع آب و نمک در بافت ها و سلول های مختلف بدن است. به طوری که در بررسی رابطه تیروئید و وزن، در تعداد انگشت شماری از افراد دارای اضافه وزن، مشکل ابتلا به کم کاری تیروئید وجود دارد.

در بحث رابطه تیروئید و وزن می توان گفت که به طور میانگین بین ۲.۳ کیلوگرم تا ۴.۵ کیلوگرم از وزن یک شخص می تواند به کم کاری تیروئید نسبت داده شود. بنابراین حتی اگر این مساله ثابت شود که کم کاری تیروئید و وزن زیاد شخص با هم ارتباط دارند، لازم است فاکتورهای موثر دیگر نیز بررسی گردند.

روش های مقابله با چاقی بعد از عمل تیروئید

 

روش های مقابله با چاقی بعد از عمل تیروئید
روش های مقابله با چاقی بعد از عمل تیروئید

آیا افراد دارای تیروئید پرکار می توانند به وزن طبیعی و نرمال خود برسند؟ پرکاری تیروئید معمولاً اشتهای فرد را افزایش می دهد. اگر میزان کالری دریافتی شما از میزان کالری که بدنتان می سوزاند بیشتر باشد، این می تواند باعث اضافه وزن شود. برای تعدیل این شرایط از غذاهای سالم استفاده می کنید.

رژیم های کم کالری، کم چربی و پر فیبر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید.  به طور منظم ورزش می کنید.  بهترین محرک متابولیکی که برای این منظور توصیه می شود، انجام روزانه ورزش های هوازی است. حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا برنامه غذایی مناسب با متابولیسم بدنتان را دریافت کنید.

نکته مهم دیگر برای کنترل چاقی بعد جراحی تیروئید، انجام جراحی تیروئید توسط پزشکی است که در زمینه جراحی چاقی، رژیم غذایی و کنترل وزن نیز دانش و تجربه داشته باشد دکتر سید حامد قدسی جراح عمومی و جراح چاقی هستند و هر دو عمل تیروئید و جراحی چاقی را با مدرن ترین متدها و تجهیزات پزشکی (مانند ابزارهایی که برای برش عروق کوچک تیروئید با کمترین آسیب از امواج صوتی استفاده می کنند) انجام می دهند.

 

آیا می‌توان برای لاغری از هورمون تیروئید استفاده کرد؟

با توجه به تاثیر متقابل هورمون تیروئید و وزن که با افزایش یا کاهش حجم بدن نمایان می شود، ممکن است این گونه به نظر برسد که بتوان از این هورمون برای کاهش وزن استفاده نمود. یعنی بتوان مصرف هورمون تیروئید را به عنوان یک روش لاغری به کار گرفت. بررسی ها نشان می دهند که تاثیر متقابل هورمون تیروئید و وزن به گونه ای است که هورمون درمانی نسبت به داشتن یک رژیم غذایی اصلاح شده، کاهش وزن بیشتری به همراه دارد.

اما لازم است بدانید که به محض قطع شدن هورمون تیروئید اضافی، کاهش وزنی که تا کنون شخص داشته است دوباره جایگزین خواهد شد. بنابراین بهتر است بعد درمان و عمل تیروئید به دنبال روش های علمی و اصولی  دیگری برای رسیدن به وزن نرمال و طبیعی بود.

عوارض استفاده از هورمون تیروئید برای لاغری

 

عوارض استفاده از هورمون تیروئید برای لاغری

استفاده از هورمون تیروئید برای لاغری یک راهکار قطعی و اصولی نیست.  با توجه به تاثیر متقابل تیروئید بر وزن و مقدار سوخت و ساز بدن، افزایش ناگهانی و زیاد سطح هورمون های تیروئید در بدن می تواند عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد. برخی از مهم ترین عوارض ناشی از هورمون تیروئید اضافی در بدن عبارت اند از:

  • کاهش حجم عضلات و از دست دادن توده های عضلانی و پروتئینی بدن
  • کاهش بیش از حد حجم چربی های بدن

افزایش بیش از اندازه سطح هورمون تیروئید در بدن می تواند مشکلات متابولیسمی را در فرد ایجاد نماید. بنابراین، استفاده از هورمون تیروئید برای لاغری بیش از آن که به کاهش وزن کمک کند، اثرات منفی بر بدن خواهد گذاشت. بنابراین، اکثر پزشکان این روش را توصیه نمی کنند.

اگر به هر دلیلی مانند بیماری تیروئید دچار اضافه وزن مفرط هستید و اضافه وزن بر سلامت شما تاثیر گذاشته و باعث شده اعتماد به نفس خود را از دست بدهید، می‌ توانید جهت انجام انواع تکنیک های کم تهاجمی درمان چاقی مانند اسلیو معده یا بای پس معده به پزشک مراجعه کنید.

دکتر حامد قدسی از جمله برترین پزشکان در زمینه جراحی چاقی و تیروئید هستند. استفاده از تکنیک لاپاراسکوپی برای جراحی چاقی باعث شده تا بیماران حداقل عوارض جانبی را پس از عمل تجربه کنند. بنابراین پس از درمان قطعی تیروئید می توانید برای جراحی چاقی و کاهش وزن نیز  به این پزشک متخصص و مجرب مراجعه نمایید.

جمع بندی

غده تیروئید یکی از غده های مهم و کلیدی در متابولیسم و سوخت و ساز بدن بسیار تاثیر گذاراست. هرگونه اختلال و مشکل در این غده می تواند باعث بروز مشکلات جدی در بدن شود. بنابراین عمل تیروئید و درمان به موقع مشکلات این غده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. افسردگی، چاقی، کاهش وزن و… تنها بخشی از مشکلات ناشی از عدم عملکرد صحیح غده تیروئید می باشند که به راحتی می توانند سلامتی فرد را تحت تاثیر قرار دهند.

تشخیص صحیح بیماری تیروئید، انتخاب تکنیک مناسب برای جراحی از مهمترین نکاتی هستند که می توانند باعث شوند تا این مشکلات برای همیشه از بین بروند. بنابراین انتخاب پزشک مجرب و متخصص بسیار مهم است.

دکتر سید حامد قدسی خورسند یکی از جراحان با تجربه و حاذق چاقی هستند ‏که بر متد های مختلف مانند لاپاروسکوپی پیشرفته تسلط دارند. ایشان عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO هستند و تا کنون بیماران بسیار زیادی را درمان کرده اند. جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق راه های ارتباطی موجود در ‏سایت اقدام نمایید.‏

 

منابع:

https://www.webmd.com/women/news/20080324/weight-gain-thyroid-gland-to-blame

https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/managing-your-weight

https://www.health.harvard.edu/womens-health/do-you-have-an-overactive-thyroid

https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-weight-the-science

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *