پرخوری عصبی یک بیماری روانی جدی است. در واقع افراد وقتی که تحت فشارهای عصبی هستند، دچار اختلال در خوردن غذا می شوند. به این معنا که فرد سعی می کند از طریق پرخوری تجربه های تلخ را به فراموشی بسپارد. در اکثر موارد افراد به غذاهای ناسالم با کربوهیدرات بالا روی می آورند که این باعث می شود تا اضافه وزن با سرعت بیشتری اتفاق بیفتد. این بیماری می تواند هر کسی را از هر سن، جنس، قومیت یا نژادی تحت تأثیر قرار دهد. افراد مبتلا به پرخوری عصبی درگیر چرخه خوردن مقدار زیادی غذا (به اصطلاح پرخوری) می شوند و سپس سعی می کنند با روش های مختلف آن پرخوری را جبران کنند. اگر پرخوری همچنان ادامه پیدا کند می تواند افزایش وزن زیادی برای فرد به دنبال داشته باشد به گونه ای که دیگر رژیم و تمرینات ورزشی به سختی بتوانند به کاهش وزن کمک کنند. فراموش نکنید که عدم مقابله به موقع با پرخوری می تواند جراحی چاقی را به تنها روش درمان تبدیل کند. اگر از پرخوری رنج می برید خواندن مقاله زیر به شما توصیه می شود.
پرخوری عصبی چیست؟
پرخوری عصبی (Bulimia) ، یک اختلال جدی در خوردن است که می تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد. افراد مبتلا به پرخوری ممکن است به طور ناخواسته پرخوری کنند، مقادیر زیادی غذا بخورند و قدرت کنترل خود را هنگام غذا خوردن از دست بدهند. در این شرایط فرد سعی می کند به هر طریقی چربی های اضافی را از بدن خود خارج کند. استفاده از روش های غیر اصولی جهت لاغری می تواند آسیب های جدی به بدن فرد وارد کند.
افراد مبتلا به پرخوری عصبی برای خلاص شدن از کالری های اضافه و جلوگیری از افزایش وزن، ممکن است از روش های مختلفی استفاده کنند که اصطلاحا به آنها پاکسازی گفته می شود. به عنوان مثال، ممکن است فرد با روش های غیر استاندارد مانند فرو کردن انگشت در حلق خود را مجبور به استفراغ کند یا از داروهای ملین، مکمل های کاهش وزن و ادرار آورها استفاده نماید. روزه داری، رژیم سخت یا ورزش بیش از حد دیگر راهکارهایی هستند که افراد می خواهند به کمک آن ها سریع به نتیجه برسند. فراموش نکنید که انجام هر روشی جهت کاهش وزن باید زیر نظر متخصص انجام شود.در صورت افزایش وزن غیر طبیعی به جراح چاقی مراجعه نمایید .
علائم پرخوری عصبی
علائم و نشانه های پرخوری عصبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فرد به صورت افراطی درگیر فرم و وزن بدن خود است
- ترس از افزایش وزن همیشه وجود دارد
- خوردن مقادیر غیر طبیعی زیاد غذا در یک وعده مرتب تکرار می شود
- کنترل در هنگام پرخوری وجود ندارد. به این معنا که فرد نمی تواند از غذا خوردن دست بکشد یا آنچه را که می خورد کنترل کند
نکته مهم: اگر پرخوری عصبی ادامه پیدا کند، شاخص توده بدنی بالا خواهد رفت. افزایش غیر طبیعی شاخص توده بدنی باعث می شود تا شما نیاز به انجام جراحی های چاقی مانند بای پس معده یا اسلیو معده داشته باشید.
مهم ترین دلایل پرخوری عصبی
علت دقیق پرخوری عصبی مشخص نیست. عوامل بسیاری از جمله ژنتیک، محیط زندگی، سلامت عاطفی، انتظارات اجتماعی و … می توانند در بروز اختلالات خوردن نقش داشته باشند. دختران و بانوان بیشتر از پسران و مردان به پرخوری مبتلا می شوند. پرخوری غالباً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی آغاز می شود.
پرخوری عصبی ممکن است به دلیل عوارض جدی و حتی تهدید کننده زندگی ایجاد شود. عواملی که خطر ابتلا به پرخونی را افزایش می دهند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- عزت نفس پایین و مشکلات در روابط و عملکرد اجتماعی
- کم آبی بدن که می تواند منجر به مشکلات عمده پزشکی مانند نارسایی کلیه شود
- مشکلات قلبی، مانند ضربان قلب نامنظم یا نارسایی قلبی
- پوسیدگی شدید دندان و بیماری لثه
- پریودهای نا منظم در زنان
- مشکلات گوارشی
- اضطراب، افسردگی، اختلالات شخصیتی یا اختلال دو قطبی
- سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
- خودزنی، افکار خودکشی یا خودکشی
چه زمان برای پرخوری عصبی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز علائم پرخوری عصبی، در اسرع وقت به دنبال کمک پزشکی باشید. در صورت عدم درمان، پرخوری می تواند به شدت بر سلامتی شما تأثیر بگذارد. در مورد علائم و احساسات پرخوری عصبی با پزشک متخصص صحبت کنید. اگر تمایلی به رفتن پیش پزشک ندارید، با شخصی که به او اعتماد دارید، در مورد شرایط خود صحبت کنید. خواه یک دوست یا یک فرد عزیز در زندگی شما باشد. مثل یک معلم یا شخص دیگری که به او اعتماد دارید. او می تواند به شما کمک کند اولین قدم ها را برای درمان پرخوری و مراجعه به پزشک بردارید.
اقدامات خطرناک برای مقابله با پرخوری عصبی
جهت درمان پرخوری عصبی قبل از هرچیز باید به متخصص مراجعه کرد. انجام اقدامات زیر پرهیز نمایید:
- استفاده از ملین ها ، ادرار آورها بعد از پرخوری
- روزه گرفتن های مکرر ، محدود كردن كالری یا پرهیز از مصرف برخی غذاها
- استفاده بیش از حد از مکمل های غذایی یا محصولات گیاهی برای کاهش وزن
روش های پیشگیری از پرخوری عصبی
اگرچه هیچ روش مطمئنی برای جلوگیری از پرخوری وجود ندارد، اما می توانید نزدیکانتان را به سمت رفتار سالم تر یا درمان حرفه ای پیش از وخیم شدن شرایط سوق دهید. با رعایت نکات زیر می توانید به نزدیکان خود کمک کنید:
- تصویری از بدن سالم را در کودکان خود، بدون توجه به اندازه و شکل آنها، ایجاد و تقویت کنید. به آنها کمک کنید تا از راه های دیگری غیر از ظاهر خود میزان اعتماد به نفسشان را تقویت کنند.
- وعده های خانوادگی منظم و لذت بخشی داشته باشید.
- از صحبت در مورد وزن در خانه خودداری کنید. در عوض بر داشتن یک سبک زندگی سالم تمرکز کنید.
- رفتارهای پاکسازی مانند استفاده بیش از حد از مکمل های کاهش وزن یا ملین ها را نهی کنید.
- با پزشک متخصص خود صحبت کنید. او می تواند شاخص های اولیه پرخوری عصبی را شناسایی کند و از پیشرفت آن جلوگیری کند.
- اگر به یکی از اقوام یا دوستی خود مشکوک شدید که دارای مشکلات غذایی است و این می تواند منجر به اختلال خوردن یا چاقی عصبی شود، حتما با او یا با نزدیکانش صحبت کنید.
جمع بندی
پرخوری عصبی غالباً یک چرخه معیوب برای از بین دادن و پاکسازی روان است که توسط عواملی مانند گرسنگی، غم یا استرس دچار مشکل شده است. پرخوری منجر به غذا خوردن بیش از حد و از دست دادن کنترل در برابر غذا (پرخوری) شده و پس از آن فرد احساس گناه یا شرم می کند. به همین دلیل ممکن است فرد رژیم های سخت یا ورزش های سنگینی برای خود تعیین کند. معمولا بعد از پرخوری فرد پاکسازی می کند تا از دست کالری های اضافه خلاص شود، اما دوباره احساس گرسنگی به او دست می دهد و چرخه ادامه می یابد. این بیماری تنها با کمک یک پزشک متخصص از بین می رود و بهترین کار این است که به محض مشاهده برخی از علائم بیماری، برای تشخیص دقیق، به یک متخصص مراجعه کنید.
فراموش نکنید که درمان به موقع پرخوری عصبی می تواند از بروز اضافه وزن بیش از حد جلوگیری کند، اما اگر شاخص توده بدنی به شکل غیر قابل کنترلی در حال افزایش باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای لاغری احساس شود. در این صورت مراجعه به بهترین جراح چاقی در تهران یا دیگر شهرها توصیه می شود.
برای افزایش اطلاعات خود در مورد روش های جراحی کاهش وزن مقالات جراحی چاقی و اسلیو معده را مطالعه نمایید.
منابع