بیماری‌های مرتبط با چاقی

خانه | بیماری ها | بیماری‌های مرتبط با چاقی

چاقی و اضافه وزن به تجمع بیش از اندازه چربی در نقاط مختلف بدن ایجاد می‌شود. این چربی‌های اضافی می‌توانند با مشکلات جدی سلامتی و بهداشتی همراه باشند. در این مقاله دکتر حامد قدسی از چهره‌های شناخته شده در زمینه جراحی لاغری با شما در مورد بیماری‌های مرتبط با چاقی صحبت خواهند کرد.

دیابت،آپنه انسدادی خواب، سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و بیماری‌های کبدی تنها بخشی از بیماری‌های مرتبط با چاقی هستند. چاقی می‌تواند به عوامل ارثی، فیزیولوژیکی و محیطی مرتبط باشد. رژیم غذایی، فعالیت بدنی و انتخاب‌های ورزشی نیز در این زمینه مقصر هستند. بنابراین قبل از شروع برنامه‌های کاهش وزن باید علت چاقی  مشخص شود تا اهداف کاهش وزن به درستی تحقق یابند. در این صورت با کم کردن وزن می‌توانید بسیاری از مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی را بهبود داده و یا از آن پیشگیری کنید. داشتن سبک زندگی سالم، رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی، داروهای تجویزی و جراحی چاقی اصلی‌ترین راهکارهای کاهش وزن هستند. در اینجا ما به صورت مفصل در مورد بیماری‌های مرتبط با چاقی با شما صحبت خواهیم کرد. پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مقاله با ما بمانید.

بررسی بیماری‌های مرتبط با چاقی

در زیر به شایع‌ترین بیماری‌های مرتبط با چاقی اشاره شده است:

  1. فشار خون بالا
  2. استئوآرتریت
  3. بیماری‌های قلبی و عروقی
  4. دیابت نوع 2
  5. آپنه انسدادی خواب
  6. سرطان
  7. سندرم متابولیک
  8. بیماری کیسه صفرا
  9. افسردگی و مشکلات روانی

1. فشار خون بالا

این یک بیماری نسبتاً شایع است که افراد زیادی در سرتاسر جهان به آن مبتلا هستند. فشار خون بر عروق بدن تاثیر می‌گذارد. اضافه وزن باعث باریک شدن عروق خونی می شود. زمانی که عروق خونی به هر دلیل تحت فشار قرار گیرند نیروی فشار خون به دیواره سرخرگ‌ها به طور مداوم زیاد می‌شود، بنابراین قلب برای پمپاژ خون باید بیشتر کار کند و این در نهایت باعث می‌شود تا خون با فشار بیشتری جریان پیدا کند. چاقی و چربی‌های اضافی باعث ایجاد تغییراتی در رگ‌های خونی، کلیه‌ها و سایر قسمت‌های بدن می‌شوند که این تاثیر مستقیمی بر بالا رفتن فشار خون دارد.

مطالعه بیشتر: جهت مطالعه راجع به بی رحم ترین چربی سوز شکم و پهلو و اطلاع کامل از لیست ارزشمند آن کلیک کنید.

اکثر افراد مبتلا به فشار خون هیچ علامتی احساس نمی کنند. با این وجود فشار خون بسیار بالا می تواند باعث سردرد، تاری دید، درد قفسه سینه، سرگیجه، مشکل در تنفس، حالت تهوع، استفراغ، اضطراب، گیجی، وزوز در گوش، خونریزی بینی و ریتم غیر طبیعی قلب شود.

2. استئوآرتریت 

استئوآرتریت 

این یکی از شایع‌ترین نواع آرتروز یا آرتریت است که می‌تواند باعث شود تا به مرور زمان غضروف‌های محافظ انتهای استخوان از بین برود. افزایش وزن و چاقی باعث ایجاد فشار بیشتر به مفاصل دست زانو لگن و ستون فقرات می‌شود و شرایط را برای ابتلا به آرتروز بیشتر مهیا می‌کند. درد، سفتی مفاصل، کاهش انعطاف‌پذیری، ایجاد خارهای استخوانی و تورم از مهمترین علائم ابتلا به استئوآرتریت هستند.

3. بیماری‌های قلبی عروقی

از مهمترین بیماری‌های مرتبط با چاقی، مشکلات قلبی و عروقی است.  اضافه وزن باعث می‌شود قلب سخت‌تر کار کند، زیرا همانطور که گفته شد باید خون بیشتری را در رگ‌های خونی پمپاژ کند و این می‌تواند منجر به حمله قلبی (سکته قلبی) شود. اضافه وزن همچنین سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را افزایش داده و سطح کلسترول HDL (خوب) را کاهش می دهد و خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. آترواسکلروز یا تصلب شرایین در افراد چاق بیشتر اتفاق می افتد. بیماری عروق کرونر نیز در افراد چاق شایع تر است، زیرا رسوبات چربی در شریان‌هایی که قلب را تامین میکنند، ایجاد می‌شود. باریک شدن شریان‌ها و کاهش جریان خون به قلب می تواند باعث درد قفسه سینه به نام آنژین یا حمله قلبی شود. لخته های خون نیز می توانند در شریان های باریک تشکیل شده، به مغز بروند و باعث سکته مغزی شوند.

4. دیابت نوع 2

دیابت نوع 2

چاقی متوسط ​​به طور چشمگیری خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. چاقی مفرط عامل اصلی دیابت نوع 2 است. چاقی میتواند بدن شما را در برابر انسولین، هورمونی که قند خون را تنظیم می کند، مقاوم نماید. هنگامی که چاقی باعث مقاومت به انسولین میشود، سطح قند خون افزایش پیدا میکند.

دیابت می‌تواند با علائمی همچون تکرر ادرار، افزایش تشنگی، افزایش گرسنگی، تاری دید، نوروپاتی محیطی، عفونت‌های مکرر واژن و خستگی همراه باشد.

5. آپنه انسدادی خواب

از دیگر بیماری‌های مرتبط با چاقی، آپنه انسدادی خواب است. این مشکل باعث می‌شود تا در طول خواب برای مدت کوتاهی تنفس توقف پیدا کند. آپنه خواب می‌تواند کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار داده و باعث خواب آلودگی و عدم تمرکز در طول روز شود. از طرفی این مشکل می‌تواند با خروپف شدید نیز همراه باشد. افرادی که دچار چاقی مفرط هستند و از فشار خون بالا رنج می‌برند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. مشکلات تنفسی مرتبط با چاقی زمانی اتفاق می‌افتد که وزن اضافی دیواره قفسه سینه، ریه‌ها را فشار می‌دهد. این امر تنفس را محدود می کند. در صورت عدم موفقیت آمیز بودن تکنیک‌های معمول کاهش وزن مانند رژیم و تمرینات ورزشی، انجام اسلیو معده یا بای پس معده برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با چاقی مانند آپنه خواب توصیه می‌شود.

6. سرطان

سرطان

اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها را افزایش می‌دهد. در میان زنان چاق، خطر ابتلا به سرطان آندومتر یا سرطان رحم بیشتر دیده می‌شود. زنان چاق همچنین در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه نیز قرار دارند. خطر ابتلا به این نوع سرطان در زنانی که یائسه شده‌اند، بیشتر است. مردانی که اضافه وزن دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. چاقی و اضافه وزن بالا می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را در مردان و زنان افزایش دهد.

7. سندرم متابولیک

سندرم متابولیک مجموعه‌ای از عوامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی است. چاقی شکم، سطوح بالای گلیسیرید خون، سطوح پایین کلسترول HDL، فشار خون بالا و مقاومت به انسولین (دیابت نوع 2 شدید) همگی مجموعه‌ای از عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی عروقی هستند که سندروم متابولیک نام‌گذاری می‌شود. چاقی باعث می‌شود پاسخ سلول‌های بدن به انسولین دشوارتر بشود. اکثر افرادی که سندروم متابولیک دارند دچار مقاومت نسبت به انسولین می‌باشند و این باعث می‌شود تا بدن انسولین بیشتری بسازد تا بتواند گلوکز را به سلول‌ها منتقل کند و از آن به عنوان منبع انرژی استفاده نماید. این در نهایت منجر به افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود. در اکثر موارد سندروم متابولیک ممکن است بدون علائم باشد، اما در برخی موارد تیره شدن پوست پشت گردن، زیر بغل و زیر سینه‌ها از علائم این بیماری است.

8. بیماری کیسه صفرا 

چاقی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می‌دهد. سنگ کیسه صفرا زمانی ایجاد می‌شود که صفرا در کیسه صفرا ذخیره شده و خروج آن دچار مشکل شود. از آنجا که ۹۰ درصد سنگ‌های صفراوی از سنگ‌های کلسترولی هستند، چاقی و وجود چربی‌های اضافی می‌تواند نقش بسیار زیادی در تشکیل این سنگ‌ها داشته باشند.

9. افسردگی و مشکلات روانی

افسردگی و مشکلات روانی

افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند ممکن است مشکلات اجتماعی یا روانی داشته باشند، زیرا در فرهنگ‌های مختلف داشتن اندامی لاغر نشانه زیبایی و پذیرفته شدن بهتر از طرف جامعه است. افراد دارای اضافه وزن و چاق اغلب خود را مقصر میدانند. افراد دیگر ممکن است آنها را تنبل یا ضعیف النفس خطاب کنند. همه این موارد می‌توانند باعث شوند تا افراد چاق اعتماد به نفس کمتری نسبت به دیگر افراد داشته باشند ولی می‌تواند بر روابط  شخصی، کاری و اجتماعی آنها تاثیرات نامطلوبی داشته باشد و در نهایت منجر به افسردگی می‌شود.

برای پیشگیری از این خطرات و بیماری‌های مرتبط با چاقی توصیه می‌شود به جراح چاقی مراجعه کنید. تغییر سبک زندگی، اصلاح برنامه غذایی، فعال ماندن و انجام جراحی‌های چاقی راهکارهای اساسی برای غلبه بر چاقی و اضافه وزن هستند.

سخن پایانی در مورد بیماری‌های مرتبط با چاقی 

چاقی یکی از بیماری‌های مزمن است که می‌تواند به طور جدی بر سلامت شما تاثیر داشته باشد. ژنتیک، نوع متابولیسم، عوامل محیطی، انتخاب سبک زندگی و مصرف دارو همگی در این زمینه مقصر هستند. چاقی به معنی داشتن مقدار زیادی چربی اضافی در بدن است که می‌تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامتی را افزایش دهد. فشار خون بالا، استئوآرتریت، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت نوع 2، آپنه انسدادی خواب، سرطان، سندرم متابولیک، بیماری کیسه صفرا و افسردگی و مشکلات روانی از مهمترین بیماری‌های مرتبط با چاقی هستند. برای درمان قطعی و اصولی این بیماری‌ها توصیه می‌شود به بهترین جراح چاقی در تهران مراجعه نمایید.

 دکتر حامد قدسی عضو انجمن بین‌المللی جراحان چاقی هستند که مدارک علمی خود را از دانشگاه‌های معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نموده‌اند.

منابع:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/obesity/overview-of-obesity

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension

جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما می‌توانید برای پذیرش شنبه‌ها و دوشنبه‌ها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبه‌ها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.

برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری می‌توانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید:

شماره مطب

02188870946

02188870945

شماره برای رزرو نوبت

09109254936

مشاوره آنلاین

 09931466388

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *