جراحی کاهش وزن که جراحی چاقی یا متابولیک نیز نامیده می شود یک روش درمانی برای رفع مشکلات افرادی است که از اضافه وزن بالا رنج میبرند. این می تواند منجر به کاهش وزن قابل توجهی شود و به بهبود بسیاری از شرایط مرتبط با چاقی، مانند دیابت نوع 2 یا فشار خون بالا کمک کند. این یک عمل جراحی بزرگ است، با این وجود در بیشتر موارد تنها جراحی برای کاهش وزن کافی نیست. موفقیت در این مسیر مستلزم توجه به یک رژیم غذایی سالم و تمرینات ورزشی منظم است. در واقع با پیگیری طولانی مدت بعد از جراحی و ایجاد تغییرات در سبک زندگی، مشاوره و معاینات منظم شما میتوانید سریعتر به اهداف کاهش وزن خود دست پیدا کنید.
اگر قصد انجام اسلیو معده را در بین سایر تکنیکهای جراحی چاقی دارید، ممکن است در این مسیر سوالات و چالشهای متعددی داشته باشید. یکی از آنها این است که حداقل وزن برای عمل اسلیو معده چقدر است؟ آیا همه افراد چاق مجاز به انجام این نوع جراحی هستند؟ محدوده وزن مناسب برای اسلیو معده چقدر میباشد؟ همه این موارد نیاز به نظر پزشک متخصص و تشخیص او دارد، با وجود اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر قبل عمل هستید، میتوانید مقالات علمی معتبر در این زمینه را مطالعه نمایید. اگر فکر می کنید جراحی کاهش وزن ممکن است گزینهی مناسبی برای شما باشد با جراح خود صحبت کنید تا ارزیابی درستی از واجد شرایط بودن شما برای این عمل انجام شود. شما در طول مشاوره با پزشک میتوانید پاسخ بسیاری از سوالات خود را دریافت نمایید.
در این مقاله تلاش شده تا حداقل وزن برای عمل اسلیو معده و سایر شرایط انجام این عمل بیشتر مورد بررسی قرار بگیرند، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
حداقل وزن برای عمل اسلیو معده چقدر است؟
آیا من کاندید جراحی کاهش وزن هستم؟
چه افرادی حتی در صورت داشتن حداقل وزن برای عمل اسلیو مجاز به جراحی نیستند؟
اگر حداقل وزن برای عمل اسلیو نداشته باشم چه خطراتی من را تهدید میکند؟
عمل اسلیو معده چگونه من را به محدوده وزن استاندارد میرساند؟
مراقبتهای بعد عمل اسلیو برای رسیدن به محدوده وزنی نرمال
حداقل وزن برای عمل اسلیو معده چقدر است؟
مهمترین نکته ای که باعث میشود تا افراد برای انجام جراحیهای متابولیک مانند اسلیو یا بای پس معده اقدام نمایند، اضافه وزن بالا و و درگیر شدن در مشکلات و مسائل مربوط به اضافه وزن است. اما آیا همه افرادی که از این دست مشکل رنج میبرند، می توانند برای جراحی چاقی اقدام کنند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت در کنار مزایای که جراحی متابولیک دارد، اما افراد با هرگونه اضافه وزن نمیتوانند درخواست این نوع عمل را داشته باشند، در واقع حداقل وزن برای عمل اسلیو معده باید رعایت شود. برای این منظور پزشکان از یک استاندارد و شاخصی استفاده می کنند. توده بدنی شاخص یا همان BMI اصلیترین فاکتوری است که جهت ارزیابی اضافه وزن افراد انجام میشود. این یک معیار استاندارد است که کمک میکند تا پزشکان به راحتی افراد کاندیدای جراحیهای متابولیک را مورد ارزیابی برای انتخاب تکنیک مناسب جراحی چاقی قرار دهند.
-
چگونگی تعیین شاخص توده بدنی (BMI)
برای تعیین شاخص توده بدنی وزن افراد نسبت به قدشان اندازه گیری میشود. برای این منظور نسبت وزن به قد به شکل زیر محاسبه میشود :
وزن افراد بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد آنها بر حسب متر(وزن / قد * قد)
در نهایت حاصل این تقسیم شاخص توده بدنی فرد را نشان خواهد داد، بنابراین نمیتوان یک عدد ثابت و مشخص را برای همه افراد تعیین نمود. حداقل وزن برای عمل اسلیو معده بر اساس شاخص توده بدنی، ۳۰ میباشد یعنی افرادی که شاخص توده بدنی آنها بالای ۳۰ است، برای انجام این عمل میتوانند اقدام نمایند. البته همانطور که عنوان شد این شاخص حداقل وزن مناسب برای انجام اسلیو است. پزشکان در صورتی که فرد بیماری خاصی داشته باشد بر اساس این حداقل عمل جراحی را انجام خواهند داد. در برخی موارد نیز ممکن است فرد خود تمایل به انجام جراحی چاقی حتی با شاخص توده بدنی کمتر از ۳۰ داشته باشد.
آیا من کاندید جراحی کاهش وزن هستم؟
حال که با حداقل وزن برای عمل اسلیو معده آشنا شدید، ممکن است این سوال را بپرسید آیا من کاندید جراحی کاهش وزن هستم؟ اگر به طور قابل توجهی اضافه وزن دارید و میخواهید سبک زندگی خود را تغییر دهید، ممکن است کاندیدای خوبی برای جراحی لاغری باشید. تحقیقات نشان از مزایای جراحی کاهش وزن برای افرادی با BMI بین 35 تا 39.9 با شرایط سلامت مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع 2، آپنه انسدادی خواب، فشار خون بالا، آرتروز و سایر شرایط مرتبط با چاقی دارند. در صورت داشتن هر یک از معیارهای زیر می توانید کاندیدای کاهش وزن جراحی باشید:
- بیش از وزن ایده آل بدن یعنی حدود 45 کیلوگرم اضافه وزن دارید
- شما دارای شاخص توده بدنی (BMI) بیش از 40 هستید
- شما BMI بیش از 35 دارید و اثرات منفی شدید سلامتی، مانند فشار خون بالا یا دیابت، مربوط به اضافه وزن شدید را تجربه میکنید
- شما قادر به دستیابی به وزن بدن سالم برای مدت زمان ثابتی نیستید، حتی رژیم غذایی تحت نظارت پزشکی به درمان چاقی شما کمک موثری نکرده است
چه افرادی حتی در صورت داشتن حداقل وزن برای عمل اسلیو معده مجاز به جراحی نیستند؟
- افرادی که نمیتوانند عادت های غذایی خود را ترک کنند و مرتب ریزه خواری دارند
- زنان باردار مجاز به انجام هیچ گونه جراحی چاقی نیستند
- افرادی که الکل مصرف میکنند و خود را ملزم به ترک آن نمیدانند
- افرادی که سیگار یا سایر دخانیات مصرف میکنند
- کسانی که از لحاظ روحی آمادگی پذیرش برای تغییر در سبک زندگی خود نیستند
- افرادی که شاخص توده بدنی آنها کمتر از حداقل BMI تعیین شده است
اگر حداقل وزن برای عمل اسلیو نداشته باشم چه خطراتی من را تهدید میکند؟
جراحی کاهش وزن نباید اولین راه حل شما برای کاهش وزن باشد. این اغلب آخرین راه حل برای افرادی است که سالها دچار اضافه وزن یا چاقی بودهاند و با روش های طبیعی مانند رژیم غذایی و ورزش به وزن نرمال خود دست پیدا نکردهاند. جراحی کاهش وزن مانند سایر عمل ها با خطرات و عوارضی همراه است، به همین دلیل افراد تا زمانی که دچار شرایط حاد سلامتی یا پزشکی نشدهاند، بهتر است برای این جراحی اقدام نکنند. در کل خطرات اسلیو معده عبارتند از:
- ایجاد چینهای اضافی پوست: ممکن است برای برداشتن این چینها و کشیدن پوست نیاز به جراحیهای بیشتری باشد.
- دریافت نکردن ویتامین ها و مواد معدنی کافی از رژیم غذایی: احتمالاً پس از عمل جراحی باید تا پایان عمر خود مکمل مصرف کنید.
- ایجاد سنگهای صفراوی: ممکن است سنگهای کوچک و سخت در کیسه صفرا تشکیل شوند.
- تشکیل لخته خون در پا یا ریه: ترومبوز ورید عمقی در پاها یا ریه ها (آمبولی ریه) میتواند تهدید کننده زندگی فرد باشد.
لغزش باند معده از جای خود، نشت غذا از محل اتصال بین معده و روده کوچک، یا مسدود یا باریک شدن روده از دیگر عوارض عمل اسلیو هستند، بنابراین قبل از انجام عمل با جراح چاقی خود در مورد مزایا و خطرات احتمالی این عمل صحبت کنید.
عمل اسلیو معده چگونه من را به محدوده وزن استاندارد میرساند؟
عمل اسلیو معده به کمک لاپاراسکوپی انجام میشود. در این نوع جراحی پزشک با ایجاد چند برش کوچک دستگاه لاپاراسکوپی را وارد شکم بیمار میکند تا از این طریق بتواند برش لازم را روی معده انجام دهد و چیزی حدود دو سوم معده را خارج نماید. از این طریق حجم معده کمتر خواهد شد و فرد با خوردن مقدار کمی غذا احساس سیری مینماید. در این صورت به مرور وزن فرد کاهش پیدا خواهد کرد. سرعت کاهش وزن در ماههای اول بعد از جراحی بسیار بیشتر است، در ماههای بعد کاهش وزن با سرعت کمتری اتفاق میافتد ولی همچنان فرد وزن کم خواهد کرد. از آنجا که این عمل با روش لاپاراسکوپی انجام میشود، دوره بهبودی بیمار سریعتر خواهد بود و درد کمتری را تجربه میکند.
مراقبتهای بعد عمل اسلیو برای رسیدن به محدوده وزنی نرمال
همانطور که گفته شد، جراحی متابولیک میتواند به کاهش وزن چشمگیر منجر شود، اما به تنهایی درمان چاقی نیست. شما باید متعهد به ایجاد تغییرات دائمی در شیوه زندگی پس از جراحی برای جلوگیری از افزایش وزن باشید. بنابراین بعد عمل شما نیاز دارید:
- رژیم غذایی خود را تغییر دهید: در هفتههای بعد از جراحی رژیم غذایی مایع یا نرم خواهید داشت، اما به تدریج به سمت یک رژیم غذایی متعادل معمولی حرکت خواهید کرد که باید تا آخر عمر از آن پیروی کنید.
- به طور منظم ورزش کنید: پس از بهبودی، به شما توصیه میشود که یک برنامه ورزشی را شروع کنید و آن را تا آخر عمر ادامه دهید.
- به طور منظم معاینات پزشکی را انجام دهید: در ویزیتهای منظم پزشکی شرکت کنید تا پزشک بررسی کند که بعد از جراحی نتایج چگونه پیش میروند و در صورت نیاز مشاوره یا پشتیبانی لازم را ارائه دهد.
نکته مهم: زنانی که تحت عمل جراحی کاهش وزن قرار میگیرند معمولاً باید در طی 12 تا 18 ماه اول پس از جراحی از باردار شدن خودداری کنند.
کلام پایانی
اسلیو معده راهی سریع و آسان جهت مقابله با چاقی و مشکلات مرتبط با آن است. مشکلاتی که میتوانند نه تنها تهدید کننده سلامتی بلکه تهدید کننده جان فرد نیز باشند، اما برای انجام این عمل شما باید از شرایط لازم برخوردار باشید. یکی از مهمترین شرایط داشتن حداقل وزن برای عمل اسلیو معده است. اینکه شرایط شما برای انجام این عمل قابل قبول است یا خیر تا حد زیادی به نظر پزشک متخصص بستگی دارد. انجام جراحی نزد بهترین جراح چاقی در تهران کمک میکند تا شما مشاورههای تخصصی و حرفهای را در این زمینه به دست آورید و یک عمل کامل و موفقیت آمیز داشته باشید. دکتر حامد قدسی یکی از برترین پزشکان در حوزه جراحی چاقی هستند. عضویت در انجمن بین المللی جراحان متابولیک نشان از تخصص و مهارت بالا ایشان در این زمینه دارد. اگر شما هم به دنبال مشاوره و نوبت دهی از ایشان هستید، میتوانید از راههای ارتباطی در سایت اقدام نمایید.
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/departments/bariatric/candidate
https://www.nhs.uk/conditions/weight-loss-surgery/
https://emergesurgical.com.au/am-i-a-candidate-for-weight-loss-surgery/