چاقی یکی از عوامل اصلی ابتلا به دیابت است. بسیاری از افراد که دارای شاخص توده بدنی بالای ۴۰ هستند از دیابت نوع ۲ رنج میبرند. راه اصلی برای غلبه بر دیابت و مشکلات مرتبط با آن کاهش وزن است؛ اما همیشه کاهش وزن به راحتی امکانپذیر نیست؛ به خصوص برای افرادی که شاخص توده بدنی بالای ۳۵ دارند. جراحی چاقی یکی از گزینههای درمانی است که میتواند با ایجاد تغییرات عمده در سیستم گوارشی کاهش وزن را سرعت داده و مشکلات مرتبط با چاقی مانند دیابت را درمان کند.
جراحی کاهش وزن با تکنیکهای مختلفی انجام میشود. سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که کدام تکنیک به درمان سریعتر دیابت کمک میکند؟
بای پس معده و اسلیو معده دو روش جراحی متابولیک هستند. در اسلیو فقط اندازه معده تغییر داده میشود، در حالی که در بای پس معده علاوه بر کوچک کردن معده محل اتصال آن به روده کوچک نیز تغییر داده میشود. در بای پس علاوه بر دریافت مواد غذایی کمتر، سوء جذب نیز اتفاق میافتد و این یعنی کاهش وزن سرعت بیشتری خواهد داشت. پس بای پس معده میتواند بهترین جراحی چاقی برای دیابت باشد.
در این مقاله ما در مورد نحوه عملکرد بهترین جراحی چاقی برای درمان دیابت با شما صحبت خواهیم کرد و نکات مهمی را برای افراد دیابتی ذکر میکنیم. اگر از دیابت و مشکلات مرتبط با آن رنج میبرید، خواندن این مقاله میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
چرا برای درمان دیابت باید جراحی چاقی انجام داد؟
بررسی بهترین جراحی چاقی برای دیابت
بهترین جراحی چاقی برای دیابت امن است؟
میزان بهبود دیابت بعد از انجام جراحی چاقی چقدر است؟
نکات مهم برای افراد دیابتی بعد از انجام جراحی چاقی
چرا برای درمان دیابت باید جراحی چاقی انجام داد؟
چاقی و افزایش وزن باعث میشود تا بدن نسبت به انسولین مقاومت بیشتری نشان دهد. در واقع هرچه بافت چربی بدن بیشتر باشد حساسیت بدن به سیگنالهای انسولین کمتر میشود. در نتیجه برای جمع آوری گلوکز از خون بدن باید انسولین بیشتری تولید کند. بالا رفتن سطح انسولین خون موجب افزایش قند خون شده و احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد.
جراحی چاقی در مقایسه با سایر تکنیکهای درمانی دیابت نوع ۲ سریعترین اثربخشی را دارد و میتواند به کنترل انسولین و قند خون کمک کند. انواع جراحی متابولیک نحوه عملکرد دستگاه گوارشی را تغییر داده و به افراد کمک میکند تا حجم کمتری از غذا را میل کرده و سریعتر احساس سیری کنند؛ در نتیجه با دریافت کالری کمتر فرد سریعتر وزن کم میکند. از طرفی جراحی لاغری میتواند بر ترشح هورمون گریلین اثر بگذارد. این خود تاثیر بسیار مستقیمی بر ترشح هورمون انسولین دارد.
جراحی کاهش وزن مانند بای پس معده یا گاسترکتومی اسلیو برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و افرادی که شاخص توده بدنی 40 یا بالاتر دارند، توصیه می شود. برای درمان بهینه باید سایر عوامل مرتبط با دیابت مانند ژنتیک، سن، گستردگی بیماری را نیز مد نظر قرار داد.
بررسی بهترین جراحی چاقی برای دیابت
برای اینکه بدانیم بهترین جراحی چاقی برای دیابت کدام است بهتر است دو نوع اصلی جراحی متابولیک تاثیرگذار بر دیابت را به صورت جداگانه مورد بحث قرار دهیم:
- جراحی اسلیو معده و تاثیر آن بر کنترل دیابت
- جراحی بای پس معده و تاثیر آن بر کنترل دیابت
1) جراحی اسلیو معده و تاثیر آن بر کنترل دیابت
برای انجام این تکنیک جراحی کاهش وزن چیزی حدود ۸۰ درصد از حجم معده را برش داده و باقیمانده معده را منگنه میکند. در این صورت معده به شکل یک لوله کوچک یا موز شکل در خواهد آمد. کاهش حجم معده باعث میشود تا فرد غذای بسیار کمتری دریافت کند. در این حالت گنجایش معده حدود یک فنجان کوچک است. به مرور با کاهش حجم غذا و دریافت کالری کمتر فرد وزن اضافی خود را از دست خواهد داد. بعد از گذشت یک سال حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد وزن اضافی فرد کاهش پیدا میکند که این خود تاثیر زیادی در کنترل قند خون خواهد داشت.
برای مطالعه مقاله عوارض اسلیو معده و اطلاع کامل از عوارض آن کلیک کنید.
2) جراحی بای پس معده و تاثیر آن بر کنترل دیابت
بای پس معده یک روش پیچیده تر از اسلیو گاسترکتومی است. در بای پس معده به شکلی برش داده میشود که یک کیسه کوچک در قسمت بالایی معده ایجاد شود. این کیسه جدید از طریق یک آناستوموز به روده کوچک متصل میشود، به طوری که غذا قسمت زیادی از معده و مقداری از روده کوچک را دور می زند. پس از جراحی، غذای کمتری بلعیده و جذب خواهد شد. در گاسترکتومی اسلیو، معده به یک چهارم اندازه اصلی خود کاهش می یابد، اما هیچ بای پسی ایجاد نمی شود.
مطالعات جدید نشان میدهند بای پس معده منجر به کاهش وزن بیشتر شده و سرعت بهبودی دیابت در این روش نسبت به اسلیو گاسترکتومی بیشتر است. در کل عمل جراحی بای پس معده بدون در نظر گرفتن شدت دیابت بهترین نتایج را به همراه دارد. در بیشتر موارد، بای پس معده با وجود هزینه ها و عوارض بالاتر جراحی نسبت به اسلیو، استراتژی ارجح در کنترل دیابت در بلند مدت است؛ از همین رو بهترین جراحی چاقی برای دیابت محسوب میشود.
بهترین جراحی چاقی برای دیابت امن است؟
بسیاری از بیماران نگران انجام جراحی چاقی برای دیابت هستند و میخواهند بدانند که آیا این جراحی امن و بیخطر است یا نه؟
امروز به لطف پیشرفت تکنولوژی در زمینه علم پزشکی یه سری از جراحیها به صورت کم تهاجمی و با خطرات کمتری نسبت به قبل انجام میشوند. جراحی به روش لاپاراسکوپی تکنیکی است که پزشکان برای کاهش خطر و عوارض جراحی متابولیک از آن استفاده میکنند.
برای انجام جراحی بای پس به روش لاپاراسکوپی جراح چاقی ابتدا بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد. سپس چند برش جزئی در اطراف شکم ایجاد میشود تا بتوان ابزار لاپاراسکوپی را وارد شکم کرد و جراحی را انجام داد. لاپاراسکوپ در واقع یک لوله مجهز به نور و دوربین است که باعث میشود تا اندامهای داخلی شکم روی صفحه مانیتور اتاق عمل به خوبی نمایش داده شوند و پزشک بتواند بدون آسیب به سایر اندامهای گوارشی جراحی را انجام دهد. بعد از آن ابزار جراحی از طریق برشها وارد شکم میشوند تا فرایند جراحی مانند برش و منگنه معده و اتصال به روده کوچک انجام شود.
اگر جراحی با مهارت و تسلط بالای پزشک انجام شود و بیمار خود را مقید به رعایت مراقبتهای اصول بعد از عمل بداند، احتمال بروز عوارض و خطرات جراحی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد؛ زیرا برخلاف روش باز جراحی به شکل گسترده و با برشهای عمیق همراه نیست.
میزان بهبود دیابت بعد از انجام جراحی چاقی چقدر است؟
همانطور که گفته شد، جراحی چاقی منجر به بهبود دیابت نوع 2 در اکثر بیماران می شود. دیابت نوع 2 بر نحوه پردازش قند خون یا گلوکز توسط بدن تأثیر می گذارد. درمان از طریق انجام جراحی متابولیک باعث میشود تا علاوه بر کنترل دیابت از مشکلات سلامتی درازمدت از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی، نابینایی، نارسایی کلیه و قطع عضو جلوگیری شود.
کاهش وزن در همان هفتههای ابتدایی بعد از انجام جراحی متابولیک اتفاق میافتد. با کاهش وزن میزان قند خون نیز کاهش مییابد.
تحقیقات انجام شده نشان میدهد که بسیاری از افراد 2 تا 3 ماه بعد از انجام جراحی کاهش وزن، قند خون خود را کنترل کرده و داروهای دیابت آنها قطع شده است.
بر اساس مطالعات، میزان بهبودی دیابت پس از اسلیو بیش از 60 درصد است و این میزان پس از جراحی بای پس حدود 80 در صد میباشد.
نکات مهم برای افراد دیابتی بعد از انجام جراحی چاقی
- اگر شما به دلیل دیابت جراحی کاهش وزن انجام دادهاید، مانند سایر کسانی که این جراحی انجام میدهند، باید رژیم غذایی خاصی را بعد از جراحی دنبال کنند. در ابتدا لازم است که تنها مایعات شفاف مصرف شود. بعد از گذشت یک یا دو ماه مصرف غذاهای پوره شده بلامانع است. به مرور غذاهای جامد به لیست برنامه غذایی فرد اضافه میشوند. آنچه که در لیست برنامه غذایی افراد دیابتی اهمیت دارد، مصرف غذا با کربوهیدرات کم است. همچنین به شما توصیه میشود که سبزیجات غیر نشاستهای را نیز در برنامه غذایی خود داشته باشند.
- مرتب سطح قند خون خود را چک کنید.
- غذاهای مغذی از گروههای غذایی سالم مصرف کنید.
- هر دارویی از جمله انسولین و داروهای دیابت را طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
- ورزشهایی مانند پیادهروی و حرکات هوازی را در برنامه روزانه خود داشته باشید؛ البته قبل از آن در مورد شدت و زمان تمرینات با پزشک خود مشورت نمایید.
- پروتئین بیشتری مصرف کنید.
- فاصله بین وعدههای غذایی و میان وعدهها باید ۳ تا ۴ ساعت باشد.
- از مصرف مایعات همراه با غذا خودداری کنید.
- از مصرف نوشابههای الکلی خودداری نمایید.
- کافئین مصرف نکنید.
- مصرف ویتامینها و مواد معدنی را به شکل طبیعی و مکمل را مطابق دستور پزشک دنبال کنید.
بررسی نهایی بهترین جراحی چاقی برای دیابت
بهترین جراحی چاقی برای دیابت، عمل بای پس معده است. در این روش جراحی علاوه بر ایجاد تغییرات در حجم معده، مسیر عبور غذا نیز از طریق اتصال روده کوچک به کیسه معده جدید تغییر پیدا میکند. این در نهایت میتواند با کاهش دریافت مواد غذایی و سوء جذب به لاغری سریع منجر شود. این جراحی میتواند بر ترشح هورمون گرلین و هورمون انسولین تاثیر مستقیم داشته و با کاهش ترشح انسولین در نهایت به کنترل دیابت نوع ۲ کمک میکند. میزان بهبودی دیابت بعد از جراحی بای پس معده حدود ۸۰ درصد است؛ البته به شرط آنکه بیمار خود را مقید به رعایت مراقبتهای اصولی بعد از عمل بداند. برای اینکه یک عمل عالی و موفقیت آمیز داشته باشید و بتوانید به خوبی به کنترل دیابت کمک کنید باید به بهترین جراح چاقی در تهران مراجعه کنید.
دکتر حامد قدسی عضو انجمن بینالمللی جراحی چاقی هستند که مدارک علمی خود را از دانشگاههای معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نمودهاند.
منابع
جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما میتوانید برای پذیرش شنبهها و دوشنبهها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبهها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.
برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری میتوانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید:
شماره مطب
02188870946
02188870945
شماره برای رزرو نوبت
09109254936
مشاوره آنلاین
09931466388