عوارض اسلیو معده

خانه | اسلیو | عوارض اسلیو معده
بررسی جهت جلوگیری از عوارض اسلیو

عوارض اسلیو معده: عمل اسلیو معده که به آن اسلیو گاسترکتومی نیز می‌گویند، نوعی جراحی کاهش وزن است. در طول این جراحی، پزشک حدود ۸۰ درصد معده را خارج می‌کند. این تکنیک لاغری معمولاً به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود. این بدان معناست که جراح با ایجاد برش‌های کوچکی و وارد کردن ابزار مخصوصی مانند لاپاراسکوپ عمل جراحی را انجام می‌دهد. به دلیل کم عارضه بودن و دوره نقاهت سریعتر استفاده از این روش بسیار محبوب و پرطرفدار است. پس از جراحی اسلیو، معده جدید که به شکل یک کیسه کوچک است، فقط می‌تواند حدود ۱۱۳ گرم یا ۱۲۰ میلی لیتر غذا را در خود نگه دارد. این بسیار کمتر از حجم یک معده طبیعی است. به طور حتم این میزان برش از معده و سازگاری بدن با این تغییرات می‌تواند با عوارضی همراه باشد. در واقع برخی از عوارض عمل اسلیو معده ممکن است به دلیل اندازه کوچک معده جدید رخ دهند.

در کل مانند همه جراحی‌ها، اسلیو معده ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. بیماران ممکن است طیف وسیعی از عوارض اسلیو معده یا مشکلات مختلف را پس از جراحی تجربه کنند. این مشکلات می‌توانند شامل عوارض جسمی یا روحی باشند.

در این مقاله برخی از عوارضی که ممکن است بعد از جراحی اسلیو معده رخ دهند مورد بحث قرار گرفته است. با ما همراه باشید.

 

جراحی اسلیو معده چه تغییراتی در بدن ایجاد میکنند؟

جراحی اسلیو معده چه تغییراتی در بدن ایجاد میکنند؟

اگر شما اسلیو معده را برای لاغری و کاهش وزن خود از بین انواع مختلف تکنیک‌های جراحی چاقی انتخاب کرده‌اید، بهتر است کمی در مورد انجام این جراحی بیشتر بدانید. آشنایی با چگونگی انجام عمل و تغییراتی که در بدن پس از جراحی ایجاد می‌شوند، کمک می‌کند تا شما علاوه بر داشتن چشم انداز درست از عمل تا حد امکان بتوانید از بروز عوارض اسلیو معده پیشگیری نمایید. بیمارانی که جراحی اسلیو معده را انتخاب می‌کنند، حداکثر ۸۰ درصد معده خود را در طول عمل از دست می‌دهند. قسمت‌های باقی مانده به هم متصل شده و در نهایت معده به صورت یک کیسه کوچک آستین شکل در می‌آید. از آنجا که معده جدید و تغییر یافته در حدود یک دهم اندازه اولیه است، فرد خیلی سریع‌تر از قبل احساس سیری می‌کند. جراحی اسلیو معده به بیماران کمک می‌کند تا خیلی سریع وزن خود را کاهش دهند.

اگر در مورد بای پس معده نیز شنیده باشید، ممکن است بخواهید درباره تفاوت این دو تکنیک جراحی نیز بدانید. اسلیو گاسترکتومی با جراحی بای پس معده متفاوت است. در جراحی اسلیو معده تنها معده فرد تغییر می‌کند و سایر قسمت‌های دستگاه گوارش او دست نخورده باقی می‌مانند. اما در عمل بای پس معده، هم معده فرد کوچک می‌شود و هم قسمت زیادی از روده کوچک دور‌زده می‌شود. اگر وزن شما حداقل ۵۰ کیلوگرم بیشتر از وزن نرمالتان است، می‌توانید کاندید خوبی برای انجام جراحی اسلیو معده باشید. از آنجا که در این عمل تغییرات ایجاد شده فقط روی یک عضو بدن انجام می‌شوند نسبت به بای پس معده یک مزیت محسوب می‌شود. در واقع عوارض اسلیو معده کمتر از بای پس معده است. با این وجود نمی‌توان به طور دقیق در این مورد نظر داد، زیرا عوامل مختلفی از مراقبت‌های بعد عمل گرفته تا مهارت پزشک در این زمینه دخیل هستند.

 

چگونه اسلیو معده بر وزن و تغذیه تأثیر میگذارد؟

چگونه اسلیو معده بر وزن و تغذیه تأثیر می‌گذارد؟

 

هدف از عمل جراحی اسلیو معده کاهش وزن است، اما این احتمال وجود دارد که شما آن‌قدر‌ها که انتظار داشتید، نتوانید وزن خود را کاهش ندهید. همچنین ممکن است وزن خود را کاهش دهید اما دوباره دچار اضافه وزن شوید. از آنجا که کالری کمتری مصرف می‌کنید، مواد مغذی کمتری نیز دریافت می‌کنید. این می‌تواند منجر به کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن شود. در زیر هر کدام از از این موارد صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته‌اند تا شما بهتر بتوانید با تأثیر اسلیو معده بر وزن و تغذیه آشنا شوید:

شکست در کاهش وزن

گاهی اوقات جراحی به کاهش وزن بیمار کمک نمی‌کند. معمولاً وقتی که کیسه معده خیلی بزرگ باشد، این اتفاق می‌افتد. همچنین در صورتی که بیمار دستورالعمل‌های بعد از عمل را رعایت نکند هم به احتمال زیاد نمی‌تواند به وزن ایده‌آل خود برسد.

بازیابی وزن

در روز‌های اول پس از عمل، کیسه معده فقط می‌تواند حدود نیم فنجان غذا را در خود نگه دارد. با گذشت زمان، کیسه کشیده می‌شود. اگر وعده‌های غذایی بیشتری بخورید، ممکن است روند کاهش وزن شما متوقف شود و حتی وزن خود را افزایش دهید.

معمولاً افراد در سال سوم پس از جراحی شروع به افزایش مجدد وزن می‌کنند. جراحی کاهش وزن یک ابزار عالی برای کاهش وزن است، اما بیماران باید عادات خود را تغییر دهند تا نتیجه مورد نظر را بگیرند. بیمارانی که عادات خود را به طور دائمی تغییر نمی‌دهند، ممکن است تنها بخش کمی از وزن خود را کاهش دهند.

مشکلات تغذیهای

برخی از جراحی‌های لاغری مانند جراحی‌های بای پس معده توانایی بدن شما را در جذب مواد مغذی تغییر می‌دهد. در اسلیو معده این اتفاق نمی‌افتد. با این وجود، ممکن است کسانی که اسلیو گاسترونومی انجام می‌دهند هم دچار کمبود مواد مغذی شوند، به خصوص اگر فرد دچار عوارض عمل اسلیو معده مانند سندرم دامپینگ شده و یا مرتب اسهال و استفراغ داشته باشد. در این صورت مشکلات تغذیه‌ای و اثرات منفی آن‌ها روی بدن بیشتر خواهد شد. برای درمان این مشکل و کمک به حفظ سلامتی، پزشک ممکن است ویتامین‌ها، مواد معدنی، دارو یا موارد دیگری را پیشنهاد کند.

عدم تحمل غذا

بعد از جراحی اسلیو معده لازم است در رژیم غذایی خود تغییرات اساسی ایجاد کنید چون نمی‌توانید هر غذایی را بخورید. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد، بیمارانی که عمل اسلیو را انجام می‌دهند، در هضم برخی غذا‌ها مانند گوشت قرمز، برنج، ماکارونی و نان مشکل دارند. این افراد زیر نظر مشاور تغذیه باید به دنبال جایگزین‌های مناسبی برای این مواد غذایی باشند.

 

عوارض اسلیو معده چیست؟

عوارض اسلیو معده چیست؟

مانند هر عمل تهاجمی، بروز عوارض جانبی در افراد مختلف بنا به شرایط و توانایی جسمی و سلامت آن‌ها متفاوت است. به یاد داشته باشید که جراحی اسلیو معده دائمی است. افرادی که این روش را انجام می‌دهند باید رژیم غذایی خود را تا آخر عمر تغییر دهند.

از آنجایی که بدن شما در چند ماه اول پس از جراحی به سرعت کاهش وزن پیدا می‌کند، ممکن است عوارض اسلیو معده به صورت درد، احساس خستگی یا سرما، خشکی پوست، نازک شدن و ریزش مو‌ها و تغییرات خلقی یروز پیدا کنند. بعد از عمل در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی جراحی شدید با پزشک خود تماس بگیرید. از زمان انجام جراحی اسلیو تا مدت‌ها پس از عمل، فرد در معرض تجربه عوارض جانبی و خطرات عمل قرار دارد. با این وجود احتمال رخ دادن این مشکلات و عوارض بسیار کم هستند و اگر جراحی توسط بهترین جراح چاقی در تهران انجام شود، بیمار در شرایط کاملاً امنی جراحی را انجام خواهد داد. در صورت عدم رعایت مراقبت‌ها و توصیه‌های پزشکی قبل و بعد عمل و همچنین عدم مهارت جراح، بیمار عوارضی را تجربه خواهد کرد. در زیر به لیست عوارض عمل اسلیو معده اشاره شده است:

عوارض اسلیو معده در حین جراحی

  • به دلیل مشکلات فنی ممکن است نیاز به تغییر روش لاپاراسکوپی به روش باز باشد
  • صدمه به روده یا سایر اندام‌ها در اثر قرار دادن ابزار‌های جراحی در مکان نامناسب اتفاق می‌افتد
  • رگ‌های خونی یا اندام‌های آسیب دیده دچار خونریزی می‌شوند
  • ممکن است ورید و شریان‌ها دچار آسیب شده که این می‌تواند با خونریزی، آسیب عصبی یا پنوموتوراکس (فرو ریختن ریه) همراه باشد.
  • آسیب عصبی یا عضلانی که معمولاً موقتی هستند
  • واکنش‌های آلرژیک به دارو‌ها، عوامل بیهوشی یا دستگاه‌های مصنوعی رخ می‌دهد

عوارض اسلیو معده بعد جراحی

  • نشت از محل برشها: نشت از محل برش‌ها در معده بین ۱ تا ۲ مورد در هر ۱۰۰ نفر است. در این صورت ممکن است فرد نیاز به جراحی مجدد داشته باشید تا جلوی نشتی گرفته شود.
  • خونریزی: این عارضه ۱ در ۱۰۰ اتفاق می‌افتد. ممکن است فرد نیاز به تزریق خون یا جراحی مجدد داشته باشد.
  • عفونت: در برش‌ها یا در عمق شکم عفونت رخ می‌دهد. عفونت جدی اغلب غیر معمول است، اما در صورتی که پیش بیاید، نیاز به جراحی بیشتر دارد وگرنه منجر به نارسایی طولانی مدت اعضای بدن یا حتی مرگ می‌شود. عفونت ادراری یا صدمه به مجاری ادراری در اثر قرار دادن کاتتر نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
  • ترومبوز وریدی: ترومبوز ورید عمقی(لخته شدن خون در رگ‌های پا می‌تواند به ریه‌ها (آمبولی ریه) منتقل شود.
  • پنومونی یا سایر مشکلات تنفسی: بدترین آن‌ها نارسایی تنفسی است، یعنی فرد توانایی کافی برای تنفس پس از عمل جراحی نخواهد داشت.
  • کولیت: یا التهاب روده بزرگ که معمولاً به دلیل مصرف آنتی بیوتیک‌های مورد استفاده در جراحی اتفاق می‌افتد.
  • تغییر شکل و باریک شدن معده: باریک شدن وسط معده(معروف به معده ساعت شنی) که ممکن است بیمار نیاز به کشش با بالون یا به ندرت، نیاز به جراحی داشته باشد.
  • کاهش وزن بیش از اندازه: در موارد نادر ممکن است باعث جراحی مجدد شود.
  • کم آبی یا عدم تعادل نمکهای بدن: معمولاً در اثر مصرف ناکافی مایعات پیش می‌آید. به ندرت نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.
  • مشکلات صفراوی: مشکلات مرتبط به کیسه صفرا که معمولاً ناشی از سنگ‌های صفراوی است در طول کاهش وزن سریع ایجاد می‌شوند. در این صورت ممکن است نیاز به برداشتن کیسه صفرا باشد.
  • مشکلات روانی: این مشکلات می‌توانند شامل افسردگی، اختلال سازگاری، مشکلات در روابط عاطفی و به ندرت خودکشی باشد.
  • ریزش مو: در اثر سوء تغذیه و کمبود پروتئین رخ می‌دهد. این حالت معمولاً طی چند ماه پس از جراحی برطرف می‌شود.

حمله قلبی یا ریتم غیرطبیعی قلب، سکته، پانکراتیت، التهاب معده یا مری، فتق در محل برش‌ها، بیماری کبدی یا نارسایی کبدی، یبوست در دراز مدت، درد شکم، خستگی، نفخ، تهوع یا استفراغ نیز از دیگر عوارض عمل اسلیو معده هستند.

 

برای پیشگیری از عوارض اسلیو معده از چه برنامه غذایی باید پیروی کرد؟

 

در هفته اول پس از جراحی، بیماران فقط می‌توانند مایعات بدون قند و بدون کربنات داشته باشند. غذا‌های پوره شده را می‌توان هفت روز پس از جراحی شروع کرد و این رژیم تا سه هفته آینده ادامه دارد، سپس فرد می‌تواند خوردن غذا‌های معمولی را یک ماه بعد از جراحی شروع کند. بیماران همچنین باید از مکمل‌های ویتامینی که پزشکشان تجویز می‌کند استفاده نمایند. یک مولتی ویتامین دو بار در روز، یک مکمل کلسیم یک بار در روز و یک تزریق ویتامین B12 یک بار در ماه توسط جراح چاقی توصیه می‌شود. رعایت این برنامه غذایی در پیشگیری از عوارض عمل اسلیو معده نقش مهمی دارد.

 

جمعبندی

عوارض اسلیو معده بسیار کم است و به طور کلی این جراحی در بین عمل‌های کم‌خطر دسته‌بندی می‌شود. یکی از فاکتور‌های مهم برای کاهش احتمال تجربه این عوارض، انتخاب یک جراح ماهر برای انجام عمل است.

دکتر حامد قدسی یکی از جراحان معروف تهران هستند که در زمینه جراحی اسلیو معده بسیار ماهر هستند و تا به حال به صد‌ها نفر کمک کرده‌اند تا به تناسب اندام برسند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به شماره واتس آپ ایشان پیام دهید.

منابع:

https://www. bassmedicalgroup. com/blog-post/gastric-sleeve-surgery-risks-complications-and-side-effects

 

https://aucklandweightlosssurgery. co. nz/potential-complications-gastric-sleeve-surgery/

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *