عوارض بای پس معده: اضافه وزن یکی از مشکلاتی میباشد که نه تنها بر روی ظاهر و اعتماد به نفس، بلکه روی سلامت جسمی فرد نیز تأثیر دارد. به همین دلیل افراد دارای اضافه وزن معمولاً سعی میکنند با رژیمهای سخت غذایی، ورزش و جراحی به اندام ایدهآل خود دست پیدا کنند. عمل بای پس معده یا گاستریت بای پس معده با ایجاد تغییرات در اندامهای گوارشی باعث میشود تا اشتهای فرد به غذا کمتر شده و مقداری کمی از مواد غذایی دریافتی جذب بدن شود. بنابراین اگر به دنبال کاهش وزن هستید این تکنیک لاغری میتواند گزینه خوبی برای شما باشد. عمل بای پس معده یکی از بهترین و مؤثرترین راههای درمان بیماری چاقی است. با انجام این جراحی شما علاوه بر کاهش وزن میتوانید سایر مشکلات سلامتی مانند کلسترول بالا، دیابت نوع ۲، سرطان، بیماریهای قلبی و… را کنترل کرده و کیفیت زندگی خود را ارتقاء بخشید. با این حال این روش مانند سایر روشهای جراحی ممکن است عوارض و خطراتی به همراه داشته باشد. البته لازم به ذکر است این عوارض بسیار نادر هستند. در صورت انجام صحیح عمل جراحی توسط جراح حاذق کمتر از یک درصد احتمال وقوع عوارض بای پس معده وجود دارد.
اگر بای پس را برای کاهش وزن، تناسب اندام و تغییر سبک زندگی انتخاب کردهاید ولی در مورد عوارض عمل بای پس معده نگران هستید، به شما خواندن متن مقاله زیر پیشنهاد میشود. در این مقاله هر آنچه که باید در مورد مزایا و عوارض بای پس معده بدانید، آورده شده تا نگرانی و استرسهای شما در این زمینه کمتر شود.
عمل جراحی بای پس معده چگونه انجام میشود؟
قبل از اینکه بخواهیم درباره فواید و عوارض بای پس معده صحبت کنیم، بهتر است در مورد چگونگی انجام این تکنیک جراحی چاقی بدانید. مراحل جراحی بای پس به شرح زیر میباشند:
برنامهریزی برای عمل بای پس از هفتهها قبل از جراحی شروع میشود پزشک از شما میخواهد که فعالیتهای بدنی را شروع کرده، مصرف دخانیات را متوقف کنید و محدودیتهای خود را در برای خوردن و آشامیدن اعمال نمایید.
بعد از اینکه آمادگی لازم برای انجام عمل ایجاد شد، بیمار به اتاق عمل برده میشود تا تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و جراحی آغاز شود.
بای پس به دو روش سنتی و لاپاراسکوپی انجام میشود. امروز به دلیل عوارض کم و مزایای بسیاری که روش لاپاراسکوپی دارد، بسیار پرطرفدار و محبوب شده است برای انجام این جراحی پزشک تعداد چند برش در کوچک روی شکم ایجاد میکند. این برشها برای ورود لاپاراسکوپ است.
پس از برش معده بقیه قسمتهای آن دوخته میشوند تا معده به شکل یک کیسه کوچک درآیید.
بخشی از روده کوچک نیز بریده میشود و به این کیسه کوچک متصل میشود. از این طریق مواد غذایی معده و بخشی از روده کوچک را دورزده و به صورت مستقیم وارد قسمت میانی روده کوچک میشوند.
میزان تهاجمی بودن این عمل زیاد میباشد، از همین رو جراحی حدود چند ساعت به طول میانجامد.
مزایای انجام جراحی بای پس معده
یکی از رایجترین روشهای کاهش وزن و رسیدن به اندام ایدهآل، عمل بای پس معده میباشد. در این عمل به دلیل کنترل مواد خوراکی دریافتی، مقدار کالری قابل جذب بدن محدود میشود. به این صورت فرد میتواند در طی مدت زمانی کوتاه شاهد کاهش وزن چشمگیر خود شود. البته نباید فراموش کرد که عمل بای پس معده زمانی با موفقیت همراه خواهد بود که فرد تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کند تا به نتیجه دلخواه خود برسد. شاید در ابتدا انجام جراحی بای پس معده دشوار و سخت به نظر برسد. ولی این روش میتواند یک گزینه ایدهآل و خوب جهت درمان چاقی باشد. در زیر به مهمترین مزایا و فواید جراحی بای پس معده اشاره شده است:
- کاهش وزن سریع و بهبود سلامت و وضع جسمانی در افرادی با BMI بالا
- امکان ایجاد محدودیت در مصرف مواد غذایی و جلوگیری از ترشح هورمون اشتها
- عدم بازگشت چاقی (به ندرت امکان بازگشت چاقی وجود دارد. )
- افزایش سطح سوخت و ساز بدن
- امکان درمان دیابت نوع دوم با انجام این عمل
- نتیجه بخشی بالا
- از بین رفتن مشکلات مفاصل و اختلالات تنفسی نظیر آپنه خواب
- رسیدن به اندام دلخواه و افزایش اعتماد به نفس
- کاهش ۶۰ تا ۸۰ درصدی وزن
- کاهش غذای ورودی به درون معده
عوارض بای پس معده بعد از عمل
در کنار تمام مزایایی که بای پس دارد، به دلیل تهاجمی بودن آن ممکن است با عوارضی نیز همراه باشد. در زیر لیستی از عوارض بای پس معده آورده شده است:
- ایجاد نشتی در سیستم گوارش
- ایجاد لختههای خون
- امکان سوء تغذیه به دلیل کاهش جذب مواد غذایی
- دوره نقاهت بالا (۲ سال و یا بیشتر)
- نیاز به چکاب و مراقبتهای پزشکی دائم
- تغییر سبک زندگی و رژیم دائمی
- کم شدن جذب مواد غذایی و کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن نسبت به گذشته
- انسداد روده و بروز درد شکمی (این عارضه به ندرت اتفاق میافتد)
- نیاز به مصرف مکملهای ویتامینی
- تنگی نفس
- رفلاکس معده
- کاهش ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن از جمله ویتامین B12، کلسیم و آهن
- خونریزی زیاد
- عفونت
- حساسیت و آلرژی به داروهای بیهوشی
از دیگر عوارض بای پس معده در بلند مدت میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- انسداد روده
- ایجاد فتق
- تهوع و استفراغ
- زخمهای گوارشی
چه افرادی میتوانند از روش بای پس معده برای کاهش وزن استفاده کنند؟
همانطور که گفته شد، انجام این عمل باعث کاهش جذب کالری و کم شدن وزن میشود. در حقیقت غذا بدون گذشتن از معده و بخشی از روده هضم میشود. این عمل برای همه افراد توصیه نمیشود. به صورت کلی عمل بای پس معده میتواند برای افراد زیر مناسب باشد:
- افراد دارای اضافه وزنی که شاخص توده بدنی آنها (BMI) بالاتر از 40 است.
- افرادی که شاخص توده بدنی آنها (BMI) بین 35 تا 40 است و دچار بیماریهایی نظیر، دیابت نوع دو، فشار خون و … میباشند.
- افرادی که به دلیل داشتن اضافه وزن دچار زانو درد و کمردرد هستند و کیفیت زندگی روزمره آنها آسیب دیده است.
مراقبتهای لازم قبل از عمل بای پس معده
پیش از انجام هر عمل جراحی مانند اسلیو معده یا بای پس، فرد باید هم به لحاظ جسمی، هم به لحاظ روانی، آمادگی لازم برای انجام عمل جراحی را داشته باشد. به طور معمول، در ویزیت پیش از عمل، یک نوشته حاوی همه مراقبتهای لازم قبل از عمل به شما داده میشود. رعایت این دستورالعملها باعث میشود تا عوارض بای پس معده به شدت کاهش پیدا کنند. در این جا برخی از این موارد گردآوری شده است:
- کنترل وزن و پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- مشاوره با مشاور تغذیه و روانشناسی کلینیک پیش از عمل جراحی
- شستن بدن با شامپو بدن ضدعفونیکننده و آنتی باکتریال برای چندین روز پیش از انجام عمل
- مصرف مایعات دو روز پیش از عمل جراحی
- پرهیز از نوشیدن و آشامیدن شب پیش از عمل جراحی یا زمان عمل
اقدامات لازم پس از جراحی بای پس معده
در روزی که عمل جراحی بای پس معده به انجام میرسد، شما اجازه نوشیدن یا خوردن هیچ گونه غذا یا نوشیدنی ندارید.
فردای روز عمل و همچنین طی روزهای پس از آن تا زمانی که هنوز از بیمارستان مرخص نشدهاید، به تدریج نوشیدن آب و غذاهایی که حالت مایع دارند، آغاز میشود. مقدار این مایعات در حد ۳۰ تا ۶۰ گرم در هر ساعت خواهد بود. جراح چاقی و کادر درمان شما را مرتب معاینه کنند که مطمئن شوند، علائم نشت از محل بخیه معده وجود ندارد.
در هفته نخست پس از ترخیص از بیمارستان همچنان رژیم مایعات ادامه مییابد. این رژیم باید حاوی دو لیوان مایع پر پروتئین به صورت روزانه باشد. در این مرحله، ممکن است پزشک اجازه مصرف پوره بدون شکر یا ماست بدون چربی را هم صادر کند. به هر حال میزان مصرف نباید از حد ۳۰ تا ۶۰ گرم هر بیست دقیقه در ساعات بیداری، بیشتر شود.
در هفته دوم و سوم پس از ترخیص از بیمارستان، برا ی پیشگیری از عوارض عمل بای پس معده غذای کاملاً له شده و به حالت پوره قابل مصرف است. همچنان روزانه نوشیدن یک لیوان مایعات پر پروتئین ضرورت دارد. بهتر است میزان خوردن غذا در حد ۳۰ تا ۶۰ گرم هر سه ساعت باشد و بیشتر غذا میل نشود. ۱۵ دقیقه پیش از صرف غذا و ۳۰ دقیقه پس از آن، مصرف هر گونه مایعات توسط بیمار ممنوع است. بین غذا، به فواصل هر سی دقیقه نوشیدن ۱۲۰ میلی لیتر آب یا مایعات توصیه میشود.
رعایت مراقبتهای بعد عمل نیز تأثیر زیادی در کاهش عوارض بای پس معده خواهند داشت.
نقش مؤثر پزشک در کاهش عوارض عمل بای پس
همانطور که اشاره شد، عمل جراحی بای پس معده برای همه افراد مناسب نیست. به همین دلیل پیش از تصمیمگیری باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید. به خاطر داشته باشید که مراجعه به یک پزشک متخصص و مجرب از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد و میتواند به نوعی سلامتی شما را تضمین کرده و در تصمیمگیری درست به شما کمک کند. اگر پزشک متخصص تشخیص دهد که این عمل برای شما مناسب نیست و شما بر تصمیم خود پافشاری کنید، باید بدانید که امکان بروز عوارض عمل بای پس معده وجود خواهد داشت.
دکتر سید حامد قدسی یکی از پزشکان باتجربه و حرفهای میباشند که میتواند شما را در تصمیمگیری درست همراهی کند. ایشان بهترین جراح چاقی در تهران است که با سالها تلاش و فعالیت در زمینه انواع جراحیهای لاغری توانستهاند به افراد زیادی جهت داشتن اندام و وزن ایدهآل کمک کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض بای پس معده و فواید آن میتوانید با شماره درج شده در وب سایت تماس حاصل فرمایید و از راهنمایی لازم بهرهمند شوید.
منابع:
https://www. mayoclinic. org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189