عوارض اسلیو معده

خانه | اسلیو | عوارض اسلیو معده
عوارض اسلیو معده

چاقی عامل اصلی بسیاری از بیماری‌هاست. داشتن اضافه وزن، علاوه بر اینکه تناسب اندام شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد شما را در معرض خطراتی مانند دیابت نوع دو فشار خون بالا آپنه انسدادی خواب و… قرار خواهد داد. با انجام عمل اسلیو معده شما می‌توانید لاغری سریع و طولانی مدت را تجربه نمایید. از آنجا که این یک جراحی بزرگ محسوب می‌شود، ممکن است با عوارضی همراه باشد. در این مقاله یکی از چهره‌های شناخته شده در زمینه جراحی متابولیک یعنی دکتر حامد قدسی با شما در مورد خطرات و عوارض اسلیو معده صحبت خواهند کرد.

مشاوره چاقی با دکتر قدسی tel://09109254936

در اسلیو معده حدود ۸۰ درصد از معده برش داده می‌شود تا معده به شکل آستین یا موز کوچک درآید. در این صورت با دریافت مواد غذایی و کالری کمتر فرد سریعتر می‌تواند وزن خود را کاهش دهد. این یک روش جراحی کم تهاجمی است که با روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود. لاپاراسکوپی یک جراحی ایمن و کم خطر است.

با این وجود گاهی به دلیل عدم مهارت پزشک و یا عدم رعایت مراقبت‌های بعد از جراحی، بیمار ممکن است در معرض خطرات و عوارضی مانند مشکلات گوارشی، ترومبو آمبولی وریدی، خونریزی از خط منگنه، سندروم دامپینگ و… قرار گیرد. آیا اسلیو معده عوارض دراز مدت نیز دارد؟ در ادامه مقاله ما به صورت کامل به این سوال شما پاسخ خواهیم داد. پس تا انتهای مقاله ما را همراهی نمایید.

جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما می‌توانید برای پذیرش شنبه‌ها و دوشنبه‌ها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبه‌ها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.

 

عوارض اسلیو معده در دراز مدت، عوارض عمل اسلیو معده در دراز مدت

عوارض اسلیو معده در دراز مدت، عوارض عمل اسلیو معده در دراز مدت

بسیاری از بیماران می‌خواهند تا در مورد عوارض اسلیو معده در دراز مدت بدانند. در واقع دغدغه و نگرانی بسیاری از افراد این است که آیا بعد از انجام اسلیو و گذشت چندین سال ممکن است دچار عوارض حاد و جدی شوند؟ بله گاهی عوارض طی چندین سال بعد از جراحی به دلیل عدم رعایت مراقبت‌های توصیه شده توسط پزشک ممکن است بیمار دچار مشکلات و عوارض جدی دیگر شود. عوارض اسلیو معده در دراز مدت به شرح زیر است:

  1. کمبودهای تغذیه‌ای
  2. تشکیل سنگ کیسه صفرا
  3. رفلاکس معده به مری
  4. زخم معده
  5. چسبندگی شکم(اسکار)
  6. فتق
  7. بازیابی وزن
  8. عدم تحمل غذایی
  9. شکست در کاهش وزن

1) کمبودهای تغذیه‌ای

حدود یک سوم از افراد چاق که بعد از جراحی لاغری مورد ارزیابی قرار می‌گیرند، کمبود تغذیه‌ای دارند. کمبودهای تغذیه‌ای نیز ممکن است پس از هر عمل کاهش وزن رخ دهد. موارد زیر برخی از کمبودهای تغذیه‌ای است که ممکن است بعد از عمل اسلیو ایجاد شود:

  • کمبود آهن
  • کمبود ویتامین B12
  • کمبود فولات
  • کمبود ویتامین D و کلسیم

2) تشکیل سنگ کیسه صفرا

چاقی یک عامل خطر برای ایجاد سنگ در کیسه صفرا است. کاهش وزن قابل توجه پس از جراحی کاهش وزن، شدت این خطر را افزایش میدهد. این خطر در بیمارانی که بای پس معده انجام داده‌اند به دلیل کاهش جذب نمک‌های صفراوی از روده بیشتر است. همچنین سنگ کیسه صفرا میتواند در بیمارانی که عمل اسلیو را انجام داده‌اند، به دلیل افزایش دفع کلسترول توسط کبد به صفرا رخ دهد. این کلسترول اضافی به شکل سنگ‌های صفراوی در کیسه صفرا رسوب می‌کنند.

مطالعه بیشتر: برای مطالعه و اطلاع کامل از هزینه اسلیو معده و برسی دقیق تمام هزینه ها کلیک کنید.

3) پوست اضافی

پوست اضافی می تواند به دلیل کاهش وزن قابل توجه در بیماران پس از اسلیو ایجاد شود. پوست اضافی و چین‌های پوستی میتواند باعث مشکلاتی مانند عفونت و قارچ و سایر مشکلات بهداشتی شود. بیمارانی که احساس می‌کنند پوست اضافی فعالیت بدنی آنها را محدود کرده، میتوانند برای کانتورینگ بدن اقدام نمایند.

4) رفلاکس معده به مری

رفلاکس اسید در بیماران چاق به دلیل افزایش فشار شکمی و همچنین بروز بیشتر فتق هیاتوس شایع است. به دنبال گاسترکتومی اسلیو، برخی از بیماران دچار رفلاکس اسیدی میشوند. این به ظرفیت کوچک معده جدید و افزایش فشار داخل لوله معده مربوط است. در اکثر بیماران، رفلاکس به راحتی با داروها (مثلاً نکسیوم) کنترل خواهد شد.  زمانی که بیماران به اندازه کافی وزن کم میکنند، رفلاکس برطرف می‌شود.

5) زخم معده 

زخم معده یکی از عوارض عمل اسلیو معده است که ممکن است ماه‌ها و سال‌ها بعد از جراحی خود را نشان دهد. زخم معده اغلب در طول آندوسکوپی فوقانی مشاهده می شود، روشی که در آن با استفاده از یک لوله انعطاف پذیر دوربین دار می‌توان برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی استفاده کرد. زخم معده می تواند باعث مشکلات زیر شود:

  • مدفوع تیره و قیری رنگ
  • خون در استفراغ
  • درد در ناحیه معده

6) چسبندگی شکم (اسکار)

بافت های شکم لغزنده است. پس از گذشت چند سال از جراحی ممکن است به دلیل وجود زخم‌ها و برش‌هایی که در شکم انجام شده، بافت‌ها هنگام ترمیم روی هم قرار گرفته و حالت چسبندگی ایجاد کنند. این باعث احساس کشش و دردناکی در ناحیه تحت جراحی می‌شود. در موارد حاد چنین سبندگی‌هایی می‌توانند باعث انسداد روده کوچک شوند.

7) فتق 

یکی دیگر از عوارض اسلیو معده در دراز مدت، فتق است. این عارضه زمانی ایجاد می شود که یک عضو در بافت یا عضله تحت فشار قرار بگیرد. فتق ممکن است بعد از هر جراحی ایجاد شود. با انجام لاپاراسکوپی یا جراحی های کم تهاجمی که معمولاً برای اسلیو معده انجام می شود،  احتمال بروز این عارضه کاهش خواهد یافت. با این حال، فتق ممکن است ماه ها یا سال ها بعد جراحی شبیه برآمدگی در محل برش ایجاد شود.

8) بازیابی وزن

افزایش وزن معمولا در سال سوم پس از جراحی شروع می شود. افرادی که عادت های خود را تغییر نمی دهند، ممکن است مقداری یا تمام وزنی را که قبلا از دست داده بودند، به دست آورند.

9) عدم تحمل غذایی

پس از جراحی اسلیو معده، افراد نمی توانند در یک زمان به اندازه قبل غذا بخورند. این می تواند باعث ایجاد مشکل در هضم برخی غذاها مانند گوشت قرمز، برنج، ماکارونی و نان پس از جراحی شود.

10) شکست در کاهش وزن

کیسه معده در روزهای اول بعد از جراحی فقط می تواند نصف فنجان غذا را در خود جای دهد. با گذشت زمان، کیسه کشیده می شود. اگر وعده های غذایی بزرگتر بخورید، کاهش وزن ممکن است متوقف شود. اگر کیسه معده خیلی بزرگ باشد یا دستورالعمل های بعد از جراحی را رعایت نکنید، ممکن است این اتفاق بیفتد.

تحقیقات نشان می‌دهد که حدود 20 تا 35 درصد از افراد، برای کاهش وزن در طولانی‌مدت با شکست مواجه می‌شوند.

اسلیو معده چه عوارضی دارد؟

علاوه بر عوارض دراز مدت، اسلیو معده عوارض زیر را نیز به همراه دارد:

  1. تهوع و استفراغ
  2. لخته های خون (ترومبو آمبولی وریدی)
  3. خونریزی از خط منگنه
  4. نشت خط منگنه
  5. حمله حاد نقرس
  6. سندرم دامپینگ

1) تهوع و استفراغ

تهوع و استفراغ

احتمال تهوع و استفراغ در 24 تا 48 ساعت اول پس از جراحی اسلیو معده وجود دارد. حالت تهوع میتواند یکی از عوارض جانبی بی حسی عمومی و مسکن‌های مورد استفاده پس از جراحی باشد. علاوه بر این، معده توسط جراح چاقی با یک خط منگنه بلند که با بخیه و چسب بافتی تقویت شده، کوچکتر خواهد شد. همه اینها منجر به حالت تهوع می‌شوند. حالت تهوع تا روز دوم یا سوم پس از عمل برطرف میشود. در صورت ادامه داشتن حالت تهوع در روزهای بعد باید به پزشک مراجعه شود.

2) لخته های خون (ترومبو آمبولی وریدی)

لخته شدن خون در پاها یا ریه‌ها از عوارضی است که میتواند در اثر هر جراحی ایجاد شود و چاقی خود یک عامل خطر برای لخته شدن خون است. خطر لخته شدن خون تا 3 ماه پس از جراحی ادامه خواهد داشت، اما در بیشتر موارد این عارضه پس از 30 روز مشاهده می‌شود.

تزریق یک رقیق کننده خون به نام هپارین قبل از جراحی، استفاده از جوراب‌های واریس، انجام تمرینات تنفس عمیق، راه رفتن، بيرون آمدن زودهنگام از تخت و پیشگیری از کم آبی بدن میتواند احتمال بروز این عارضه را کاهش دهد.

3) خونریزی از خط منگنه

ممکن است در چند روز اول جراحی خونریزی در امتداد خط اصلی معده رخ دهد. حدود 05٪ از بیماران اسلیو در معرض این خطر هستند. در موارد نادر به تزریق خون نیاز خواهد بود .همچنین خطر خونریزی از طحال، کبد و دیواره شکم در محل ورود تروکار وجود دارد. در شرایط نادر ممکن است نیاز به عمل مجدد باشد.

4) نشت خط منگنه

یکی دیگر از عوارض اسلیو معده نشت خط منگنه است. نشتی در حدود 1٪ از بیمارانی که عمل اسلیو گاسترکتومی را انجام می‌دهند، رخ خواهد داد. علایم این عارضه در همان روزهای ابتدایی که بیمار از بیمارستان مرخص می‌شود، مشاهده شده یا مدت کوتاهی پس از رفتن به خانه، نشت خط منگنه اتفاق خواهد افتاد. نشتی به ندرت 6 هفته پس از عمل رخ می‌دهد. نشت میتواند به دلیل نقص در منگنه، خطای فنی، ایسکمی معده (خون کافی به معده) یا انسداد ناشی از پیچ خوردگی در لوله معده باشد. این خطر همچنین می‌تواند به دلیل استفاده از استروئیدها و داروهای ضد التهابی، سیگار کشیدن و خوردن  زودهنگام مواد جامد مرتبط باشد. نشتی معده به داخل شکم باعث ایجاد یک واکنش التهابی شدید می شود که اگر به درستی مدیریت نشود میتواند منجر به مرگ شود. مدیریت نشت اغلب مستلزم اقامت طولانی مدت در بیمارستان، جراحی مجدد، تغذیه داخل وریدی، آندوسکوپی و استنت گذاری آستین است.

5) حمله حاد نقرس

تغییرات رژیم غذایی که قبل و بعد از جراحی در قالب یک رژیم غذایی با پروتئین بالا لازم است و همچنین استرس خود جراحی میتواند باعث حمله نقرس در بیماران مستعد به آن شود.

6)  سندرم دامپینگ

یکی دیگر از عوارض اسلیو معده، سندروم دامپینگ است که به صورت کوتاه مدت یا بلند ممکن ممکن است اتفاق بیفتد. سندرم دامپینگ به دلیل حرکت سریع غذا از معده به روده کوچک ایجاد میشود. این باعث افزایش تولید انسولین و به دنبال آن افت واکنشی قند خون می‌شود. علایم این نوع عارضه، تهوع، استفراغ، اسهال، گرفتگی عضلات، خستگی و تعریق است. سندرم دامپینگ بیشتر در بیمارانی رخ میدهد که بای پس معده انجام داده‌اند، اما برخی از بیماران اسلیو معده نیز این سندرم را تجربه می‌کنند. رژیم غذایی کم قند و عدم مصرف مایعات همراه با وعده‌های غذایی به کنترل علائم کمک می‌کند.

برای جلوگیری و کاهش عوارض احتمالی عمل اسلیو  چه باید کرد؟

قبل و بعد از جراحی اسلیو معده، نکاتی وجود دارد که باید در نظر داشت. رعایت این نکات به جلوگیری از عوارض اسلیو معده کمک می کنند.

رعایت نکات قبل از جراحی برای کاهش عوارض احتمالی عمل اسلیو

  1. دریافت مشاوره تغذیه
  2. دریافت مشاوره روانشناسی
  3. انجام معاینه فیزیکی، آزمایش خون و احتمالا تصویربرداری معده
  4. ترک سیگار چند ماه قبل از جراحی
  5. قطع مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین
  6. کاهش مقداری وزن

رعایت نکات بعد از جراحی برای کاهش عوارض احتمالی عمل اسلیو

  1. ورزش می تواند مدت زمان بهبودی را کاهش دهد و به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند
  2. هر گونه تمرین تنفسی که توسط تیم درمانی به شما آموزش داده می‌شود را ادامه دهید، زیرا این تمرین‌ها می‌توانند به جلوگیری از عفونت ریه و افزایش گردش خون کمک کنند.
  3. برای کمک به کاهش حالت تهوع هیدراته بمانید
  4. در زمینه بهداشت شخصی، وظایف فیزیکی و حمایت عاطفی پشتیبانی لازم را دریافت نمایید.
  5. برای کاهش خطرات عوارض پس از جراحی اسلیو معده، باید الکل، سیگار و غذاهای قندی و نشاسته ای را کنار بگذارید.

سخن پایانی در مورد عوارض اسلیو معده

پس از انجام جراحی اسلیو، چیزی حدود ۸۰ درصد از حجم معده برداشته شده و باقیمانده آن منگنه زده می‌شود. دقت و ظرافت جراحی و همچنین رعایت مراقبت‌های اصولی بعد از عمل، نقش بسیار مهمی در جلوگیری از خطرات و عوارض بعد جراحی خواهند داشت. جراحی از طریق لاپراسکوپی انجام می‌شود و مانند سایر جراحی‌ها می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد.

حالت تهوع و استفراغ، خونریزی از خط منگنه، نشت خط منگنه، رفلاکس معده به مری، سندروم دامپینگ،  کمبودهای تغذيه‌ای، تشکیل سنگ کیسه صفرا، پوست اضافی و حمله حاد نقرس از مهم‌ترین عوارض اسلیو معده هستند.

با مراجعه به بهترین جراح چاقی در تهران، شما می‌توانید یک جراحی عالی و موفقیت آمیز با حداقل عوارض جانبی را تجربه نمایید. دکتر حامد قدسی عضو انجمن بین‌المللی جراحان چاقی هستند که مدارک علمی خود را از دانشگاه‌های معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نموده‌اند.

سوالات پرتکرار

آیا احتمال مرگ با عمل اسلیو معده  وجود دارد؟

برخی از عوارض اسلیو معده به راحتی قابل کنترل و پیشگیری هستند. با ایجاد تغییرات در رژیم غذایی شما می‌توانید از وقوع آنها پیشگیری کنید، اما عوارضی مانند نشتی خط منگنه و آمبولی وریدی در صورت عدم درمان به موقع می‌توانند تهدید کننده جان فرد باشند.

آیا تشکیل سنگ صفرا از عوارض اسلیو معده است؟

بله به دلیل افزایش دفع کلسترول توسط کبد، پس از جراحی کاهش وزن، احتمال ایجاد سنگ‌های صفراوی وجود دارد.

خطرناک‌ترین عوارض اسلیو معده چیست؟

نشت خط منگنه، ایجاد لخته‌های خون و حمله حاد نقرس از مهمترین خطرات اسلیو معده هستند.

منابع

https://www.southwestsurgery.com.au/sleeve-gastrectomy/complications-of-laparoscopic-sleeve-gastrectomy

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sleeve-gastrectomy/about/pac-20385183

https://www.verywellhealth.com/long-term-complications-after-gastric-sleeve-surgery-4158320

جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما میتوانید برای پذیرش شنبه‌ها و دوشنبه‌ها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبهها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.

برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری می‌توانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید:

شماره مطب

02188870946

02188870945

شماره برای رزرو نوبت

09109254936

مشاوره آنلاین

 09931466388

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *