اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلات رایج زیبایی و سلامتی است که در بین خانمها با حساسیت و نگرانی بیشتری همراه میباشد. وجود چربیهای اضافی در نقاط مختلف بدن میتواند زیبایی خانمها را به شدت تحت تاثیر قرار دهد؛ اما عوامل چاقی خانم ها چیست؟ در این مقاله دکتر حامد قدسی یکی از چهرههای شناخته شده در زمینه جراحی چاقی به شما کمک خواهند کرد تا با شناخت علت اصلی چاقی بتوانید راهکارهای درمانی اصولی را بیابید.
اضافه وزن و چاقی در طول زمان ایجاد شوند، اگرچه برخی از افراد ممکن است از همان دوران کودکی از این موضوع رنج ببرند. استرس، مصرف دارو، پرخوری، کم تحرکی، نداشتن خواب کافی ژنتیک و محیط همگی میتوانند باعث چاقی و اضافه وزن در بانوان شوند. زمانی که شما کالری بیشتری نسبت به میزان کالری روزانه دریافت کنید، عدم تعادل انرژی اتفاق میافتد. زمانی که انرژی دریافتی (کالری) با انرژی روزانه و مصرفی شما برابری نمیکند، چاق خواهید شد. منظور از کالریهای مصرفی و روزانه همان کالریهایی هستند که بدن شما برای انجام تنفس، هضم غذا و فعالیت بدنی به آنها نیاز دارد.
در این مقاله تلاش شده تا عوامل چاقی خانم ها به صورت کامل مورد بحث و بررسی قرار بگیرد پس اگر به دنبال اطلاعات جامع در این زمینه هستید تا انتها با ما بمانید.
بررسی عوامل چاقی خانم ها
عوامل متعدد و بسیاری میتوانند در اضافه وزن و چاقی خانمها نقش داشته باشند. عوامل فردی مانند دانش در مورد انتخاب غذای سالم و درست غذا خوردن از یک طرف و عوامل محیطی مانند محل کار، محل زندگی و… نیز میتوانند در این زمینه دخیل باشند. در کل عوامل چاقی خانم ها شامل موارد زیر است:
- دریافت کالری اضافی
- عدم تحرک و فعالیت بدنی
- نداشتن خواب کافی
- استرس
- شرایط بهداشتی و وضعیت سلامتی
- ژنتیک
- داروها
- محیط
- سن
1. دریافت کالری اضافی
بدن شما از مواد مغذی خاصی مانند کربوهیدراتها قندها، پروتئینها و چربیهایی که میخورید برای تولید و ذخیره انرژی استفاده میکند. غذا برای استفاده فوری به انرژی تبدیل میشود تا عملکردهای روزمره بدن و فعالیت بدنی را تقویت کند. غذا به عنوان انرژی برای استفاده در آینده توسط بدن شما ذخیره میشود. قندها به صورت گلیکوژن در کبد و ماهیچهها ذخیره شده و چربیها عمدتاً به صورت تری گلیسیرید در بافت چربی ذخیره میشوند. عدم تعادل انرژی باعث می شود بدن چربی بیشتری نسبت به آنچه در حال حاضر یا در آینده میتوان استفاده کرد، ذخیره کند و این شاید اصلیترین دلیل چاقی در خانمها و آقایان باشد.
تعداد کالری مورد نیاز بدن بر اساس جنس، سن و سطح فعالیت بدنی متفاوت است. بنابراین بهتر از خانمها زیر نظر کارشناس تغذیه یا جراح چاقی برنامه غذایی متناسب با نیازها و اهداف روزانه خود را مشخص کنند. میزان چربی اشباع شده در رژیم غذایی روزانه خانمها نباید بیش از 10 درصد کل کالری دریافتی باشد. برای یک رژیم غذایی 2000 کالری، حدود 200 کالری یا حدود 22 گرم چربی اشباع شده کافی است.
2. عدم تحرک و فعالیت بدنی
فقدان فعالیت بدنی و صرف زمان زیاد برای تماشای زیاد تلویزیون، کار با رایانه، بازیهای ویدیویی یا با شاخص توده بدنی بالا (BMI) مرتبط است. بیشتر بانوان بزرگسالان به حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی در هفته نیاز دارند. همچنین توصیه میشود که زنان در سنین بزرگسالی ۲ روز یا بیشتر در هفته را به فعالیتهای تقویتکننده و قدرتی برای گروههای عضلانی اصلی انجام دهند، زیرا این فعالیتها مزایای سلامتی بیشتری دارند.
3. نداشتن خواب کافی و با کیفیت
بسیاری از خانمها به دلیل مراقبت از نوزادان یا کودکان خود هنگام شب ممکن است خواب کافی و یا با کیفیتی را تجربه نکنند. تحقیقات نشان داده است که بین کم خوابی یا نداشتن خواب با کیفیت کافی و BMI بالا ارتباط وجود دارد. خواب منظم کمتر از 7 ساعت در شب میتواند بر هورمونهایی که میل گرسنگی را کنترل میکنند تأثیر بگذارد. به عبارت دیگر، نداشتن خواب باکیفیت میتواند باعث پرخوری شود. همچنین این میتواند باعث عدم تشخیص سیگنالهای سیری بدن شود.
4. استرس
از اصلیترین عوامل چاقی خانم ها استرس است. بالا بودن میزان استرس در طولانی مدت و حتی کوتاه مدت میتواند بر مغز تأثیر بگذارد و بدن را تحریک کند تا هورمونهایی مانند کورتیزول بسازد که این تعادل انرژی و تمایلات گرسنگی را بر هم خواهد زد. این تغییرات هورمونی میتواند باعث شود فرد غذای بیشتری بخورد و چربی بیشتری ذخیره کند.
5. شرایط بهداشتی و وضعیت سلامتی
برخی از بیماریها مانند سندرم متابولیک و سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث افزایش وزن زنان میشوند. این شرایط پزشکی باید درمان شوند تا وزن فرد به محدوده طبیعی و نرمال برسد.
6. ژنتیک
از دیگر عوامل چاقی خانم ها ژنتیک است. برخی از زنان به صورت ژنتیکی مستعد چاقی و اضافه وزن هستند. محققان حداقل 15 ژن را یافتهاند که بر چاقی تأثیر مستقیم دارند. مطالعات نشان میدهند که ژنتیک ممکن است نقش مهمتری در افراد چاق نسبت به افراد دارای اضافه وزن داشته باشد. برای افرادی که دارای خطر ژنتیکی بالا برای چاقی هستند، ایجاد تغییرات در سبک زندگی سالم میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
7. داروها
برخی از داروها با ایجاد اختلال در سیگنالهای شیمیایی باعث میشوند تا مرتب احساس گرسنگی کنید و تمایل بیشتری به مصرف غذا داشته باشید. این به مرور باعث افزایش کالری و اضافه وزن خواهد شد. برخی از داروهایی که به طور مستقیم در اضافه وزن و چاقی خانمها اثرگذار هستند به شرح زیر میباشند:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
- بتابلوکرها( برای درمان فشار خون بالا استفاده میشوند)
- داروهای کنترل کننده بارداری
- گلوکوکورتیکوئیدها(اغلب برای درمان بیماری های خودایمنی استفاده میشوند)
- انسولین( هورمونی است که برای کنترل سطح قند خون در افراد دیابتی مصرف میشود)
اگر هنگام استفاده از هر یک از این داروها متوجه افزایش وزن شدید، با پزشک خود صحبت کنید. بپرسید که آیا اشکال دیگری از همان دارو یا داروهای دیگری وجود دارد که میتواند وضعیت پزشکی شما را درمان کند، اما تاثیر کمتری بر وزن شما داشته باشد. گاهی با انجام جراحیهای متابولیک مانند اسلیو معده و بای پس معده میتوان بسیاری از بیماریهای با چاقی را درمان کرد تا دیگر نیازی به استفاده از دارو نداشت.
جهت یادگیری و آموزش 12 روش موثر و فوری برای درمان چاقی کلیک کنید.
8. محیط
محیطی که در آن زندگی میکنید نیز میتواند به تغذیه ناسالم و کمبود فعالیت بدنی کمک کند. منظور از محیط اطراف تمام بخشهایی است که در آن زندگی یا کار میکنید. شاید تعجب کنید اما جایی که خرید میکنید، رستورانها، خیابان و فضاهای بازی که محل عبور و تردد شماست همگی میتوانند به اضافه وزن و چاقی شما کمک کنند.
مطالعات نشان دادهاند که دسترسی به پیادهروها و فضاهای سبز میتواند به افراد کمک کند تا از لحاظ فیزیکی فعالتر بمانند. دسترسی آسان به فروشگاههای مواد غذایی و بازار ترهبار نیز میتوانند به خانمها کمک کنند سالمتر غذا بخورند. از سوی دیگر، افرادی که در محلههایی با رستورانهای فست فود بیشتر تردد میکنند، بیشتر در معرض اضافه وزن یا چاق قرار دارند.
9. سن
سن نیز از دیگر عوامل چاقی خانم ها است. چاقی و اضافه وزن در هر سنی اتفاق میافتد، اما با افزایش سن خانمها تغییرات هورمونی بیشتر شده و سبک زندگی نسبت به گذشته کمتر فعال است و این خطر چاقی را افزایش میدهد. در واقع با افزایش سن میزان ماهیچههای بدن ضعیفتر میشود. ضعف تودههای عضلانی میتواند با کاهش متابولیسم همراه باشد. کاهش متابولیسم باعث میشود تا کالری بیشتری ذخیره شده و اضافه وزن و چاقی اتفاق بیفتد.
چاقی نه تنها میتواند باعث شود تا زیبایی و تناسب اندام زنان را تحت تاثیر قرار دهد بلکه این با مشکلات جدی سلامتی مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲، سرطان رحم، مشکلات گوارشی، آپنه انسدادی خواب بیماری کبد چرب، استئوآرتریت و… همراه است. پس از شناخت علت چاقی میتوانید با استفاده از راهکارهای طبیعی مانند رژیم و تمرینات ورزشی یا از طریق جراحی چاقی به کاهش وزن و تناسب اندام خود کمک کنید.
آنچه که در مورد عوامل چاقی خانم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت
اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلاتی است که به مرور و در طول زمان ایجاد میشود. البته این میتواند از همان ابتدای کودکی خانمها را درگیر کند. دریافت کالری اضافی، عدم تحرک و فعالیت بدنی، نداشتن خواب کافی، استرس، ژنتیک، داروها، محیط و سن از مهمترین عوامل چاقی خانم ها هستند. برای آگاهی از علت چاقی بهتر است به بهترین جراحی چاقی در تهران مراجعه نمایید تا پس از تشخیص دقیق راهکارهای اصولی برای درمان چاقی و اضافه وزن شما ارائه شود. دکتر حامد قدسی عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی هستند که مدارک علمی خود را از دانشگاههای معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نمودهاند.
منابع
https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742
جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما میتوانید برای پذیرش شنبهها و دوشنبهها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبهها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.
برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری میتوانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید:
شماره مطب
02188870946
02188870945
شماره برای رزرو نوبت
09109254936
مشاوره آنلاین
09931466388