‏درمان چاقی

خانه | لاغری | ‏درمان چاقی
درمان چاقی

اصطلاح “چاق” فردی را توصیف می‌کند که اضافه وزن و چربی بدن زیادی دارد. چاقی یک مشکل رایج در جهان است که یک هشدار بهداشتی و سلامتی جدی محسوب می شود. تا کنون راه های مختلفی برای درمان چاقی پیدا شده که برخی بدون استفاده از تکنیک های تهاجمی و برخی از طریق عمل های تهاجمی مانند اسلیو معده و بای پس معده به بهبود این شرایط کمک می کنند. تخمین زده می شود که از هر چهار بزرگسال یک نفر و از هر پنج کودک ۱۰ تا ۱۱ ساله یک نفر  دچار اضافه وزن یا چاقی است.  اما خطرات مرتبط با چاقی چیست و چگونه می توان به درمان چاقی کمک کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و اطلاعات کامل تر در این زمینه به شما خواندن مقاله زیر پیشنهاد می شود.

خطرات مرتبط با چاقی

اقدامات لازم برای مقابله با چاقی بسیار مهم است، زیرا علاوه بر ایجاد تغییرات بدنی مشخص، می‌تواند منجر به تعدادی از شرایط جدی و تهدید کننده زندگی شود. از جمله:

  • دیابت نوع ۲
  • بیماری عروق کرونر قلب
  • برخی از انواع سرطان، مانند سرطان سینه و سرطان روده
  • سکته

چاقی همچنین می‌تواند کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به مشکلات روانی مانند افسردگی و اعتماد به نفس پایین شود.

علل ابتلا به چاقی

علل ابتلا به چاقی

 

4 دلیل اصلی چاقی به شرح زیر است:

  • چاقی ناشی از مصرف کالری بیشتر نسبت به فعالیت بدنی است. این اضافه وزن زمانی بیشتر خواهد شد که کالری های حاوی چربی بیشتر مصرف شوند. کالری‌ های حاوی چربی به عنوان انرژی اضافی توسط بدن تشخیص داده شده و در نهایت به عنوان چربی ذخیره می شوند.
  • در دنیای امروز، چاقی یک مشکل بسیار جدی است. چون بیشتر افراد به دنبال غذاهای ارزان و سریع هستند. مشکل اینجاست که این غذاها به میزان زیادی کالری دارند.
  • امروزه سبک زندگی بیشتر افراد، بر بی تحرکی و نشستن های طولانی متمرکز شده است. بیشتر افراد شاغل، روزانه ساعت‌ ها پشت میز می‌نشینند و تحرکی ندارند.
  • برخی بیماری‌های زمینه ای نیز وجود دارند که گاهی می‌توانند به افزایش وزن کمک کنند، مانند کم کاری غده تیروئید(هیپوتیروئیدیسم)، اگرچه این نوع بیماری ‌ها در صورت کنترل موثر با دارو معمولاً مشکلات وزن ایجاد نمی‌کنند.

تمام این عوامل در نهایت منجر به چاقی می شوند. اگر درمان چاقی به موقع انجام نشود، شما باید به تکنیک های مختلف جراحی چاقی فکر کنید.

6 روش اثبات شده برای درمان چاقی

درمان چاقی، یکی از قدم ‌های بسیار بزرگ در زندگی فرد می ‌باشد. این انتخاب، تمام سبک زندگی او را متحول خواهد کرد و نتیجه آن جسم و ذهنی سالم‌تر و کارآمدتر است. در ادامه به بررسی ۶ روش اثبات شده برای درمان چاقی می‌پردازیم:

  • ورزش

با اینکه بدن افراد حتی زمانی که فقط نشسته یا خوابیده هستند نیز مقداری کالری می‌سوزاند، اما برای اکثر مردم این میزان کالری سوزی کافی نیست و باید به طور روزانه ورزش کنند. درمان چاقی با کمک فعالیت بدنی، تقریبا زمان بر است. برای از دست دادن نیم کیلوگرم چربی، فرد باید ۳۵۰۰ کالری بسوزاند.  با این وجود راه ‌های خوب برای شروع فعالیت بدنی عبارتند از:

  • تند راه رفتن
  • شنا کردن
  • استفاده از پله به جای آسانسور
  • پیاده شدن از اتوبوس یا قطار یک ایستگاه زودتر و بقیه راه را پیاده روی کردن
  • انجام کارهای خانه مانند باغبانی یا تمیزکاری

سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد می‌کند در اکثر روزهای هفته ۶۰ تا ۹۰ دقیقه فعالیت نسبتاً شدید داشته باشید. افرادی که به ورزش عادت ندارند یا به دلیل مشکلات جسمی یا حرکتی برایشان مشکل است ورزش کنند، باید در مورد نوع ورزش و نحوه شروع فعالیت بدنی با یک متخصص مشورت کنند.

فردی که عادت به ورزش ندارد نباید یک دفعه شروع به انجام ورزش‌ های بسیار سنگین کند، زیرا اینکار می تواند برای سلامتی او بسیار خطرناک باشد و به جای درمان چاقی، به او صدمه بزند.

  • اصلاح رژیم غذایی

اصلاح رژیم غذایی

بسیاری از ما رژیم ‌های مختلفی را امتحان کرده ایم و در چرخه افزایش و کاهش وزن یا رژیم یویو گرفتار شده ایم که می‌تواند با فشار بر قلب، کلیه‌ ها و سایر اندام‌ ها خطرات جدی برای سلامتی ایجاد کند.

90 درصد از افرادی که در رژیم غذایی شرکت می‌کنند، اضافه وزن خود را طی دو سال دوباره به دست می‌آورند. برای افرادی که جراحی لاغری انجام می‌دهند، رژیم گرفتن بخشی موثر در حفظ وزن پس از جراحی و درمان چاقی است. اگر تصمیم دارید رژیم بگیرید، توصیه می‌کنیم که حتماً با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصص می‌تواند رژیم غذایی را بر اساس نیازهای شما تنظیم کند. رژیم غذایی باید میزان کالری دریافتی شما را تا حد زیادی محدود کرده، اما همچنان مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را تامین کند. رژیم‌های محدود کننده کالری به دو دسته اساسی تقسیم می‌شوند:

  • رژیم‌های کم کالری (LCD)

رژیم‌های کم کالری به طور جداگانه برای هر فرد برنامه ریزی می‌شود و میزان کالری مصرفی آن روزانه ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کالری کمتر از آنچه می‌سوزانید، است.

  • رژیم‌های بسیار کم کالری (VLCDs)

رژیم‌های بسیار کم کالری معمولاً میزان مصرف را فقط به ۴۰۰ تا ۸۰۰ کالری در روز محدود می‌کند و شامل مایعات پروتئینی و کم چرب است.

  • داروهای کاهش وزن و درمان هورمونی

وقتی رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی برای درمان چاقی کافی نیست، پزشک ممکن است داروهایی برای درمان اضافه وزن و چاقی تجویز کند. شما باید سعی کنید همچنان رژیم غذایی سالم خود را رعایت کنید و در حین مصرف داروهای کاهش وزن به فعالیت بدنی منظم ادامه دهید.

ممکن است در رسانه‌ها و یا شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات داروهای گیاهی و مکمل‌های غذایی را مشاهده کنید که ادعا می‌کنند به شما در کاهش وزن کمک می‌کنند، اما بسیاری از این ادعاها صحت ندارند. برخی از این مکمل‌ها حتی می‌توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند. قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی یا مکمل‌های غذایی به منظور کاهش وزن و درمان چاقی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

درمان هورمونی یکی از روش‌های نسبتاً نوظهور برای درمان چاقی است. دانشمندان در سال ۲۰۱۴ یک مطالعه معتبر منتشر کردند و اشاره کردند که بخشی از موفقیت جراحی چاقی،  ممکن است به دلیل تأثیر آن بر هورمون ‌های روده باشد.

استفاده از روش درمان هورمونی می‌تواند به گزینه ‌های جدید و غیر جراحی در درمان چاقی منجر شده است.. محققان ادعا می‌کنند که ترکیب هورمون‌های خاص می‌تواند یک درمان موثر را برای اضافه وزن و چاقی ارائه دهد.

  • عمل جراحی

عمل جراحی چاقی

جراحی کاهش وزن یا چاقی شامل برداشتن یا تغییر قسمتی از معده یا روده کوچک فرد است تا دیگر نتواند به اندازه قبل غذا مصرف کرده یا کالری بیشتری جذب کند.

این می‌تواند به فرد در کاهش وزن کمک کند و همچنین خطر ابتلا به فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و سایر جنبه ‌های سندرم متابولیک که ممکن است با چاقی رخ دهند را کاهش دهد. جراحی‌های کاهش وزن انواع مختلفی  دارند که توسط جراح چاقی انجام می شوند، اما معروف ‌ترین جراحی ‌های چاقی عبارتند از:

  • اسلیو معده

در این روش، جراح بیش از ۸۰% معده را برمی دارد. بنابراین بعد از عمل، فرد نمی‌تواند بیش از یک فنجان غذا در طول هر وعده مصرف کند. این امر مصرف غذا را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

  • بای پس معده

این روش باعث می‌شود که غذا قسمت‌هایی از دستگاه گوارش، به ویژه قسمت اول بخش میانی روده کوچک را دور بزند. همچنین ممکن است اندازه معده در این روش کاهش پیدا کند.

به طور کلی این روش در درمان چاقی موثرتر از روش‌های محدود کننده است، اما خطر ابتلا به کمبود ویتامین و مواد معدنی در این روش بیشتر است، زیرا بدن دیگر نمی‌تواند مواد مغذی زیادی را جذب کند. معمولاً پزشکان جراحی چاقی را برای افرادی که دارای BMI 30 یا بالاتر هستند توصیه می‌کنند.

فراموش نکنید هر روش جراحی که انتخاب شود باید توسط بهترین جراح چاقی در تهران یا دیگر شهرها انجام شود تا نتایج موفقیت آمیز و رضایت بخشی به همراه داشته باشد.

جمع بندی

افرادی که اضافه وزن دارند، نگران نباشند، زیرا روش‌های مختلفی برای درمان چاقی دردسترس می باشد. مهم‌ترین قدم برای لاغری و تناسب اندام، تغییر رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی است. در صورتی که این اقدامات به اندازه کافی موثر نبودند، پزشک متخصص می تواند در کنار آنها روش درمانی دیگری به فرد توصیه کند.

دکتر سید حامد قدسی، جراحی زیبایی و چاقی، با استفاده از تخصص خود در زمینه لاپاراسکوپی پیشرفته و انجام جراحی‌های اسلیومعده، حلقه معده و… چاقی را درمان می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به قسمت تماس با ما مراجعه کنید.

منابع:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-overweight-obesity/treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323691#takeaway

https://www.ucsfhealth.org/conditions/obesity/treatment

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *