چاقی نه تنها تاثیر منفی در شکل ظاهری بدن شما دارد، بلکه با بسیاری از بیماریها مانند دیابت، فشار خون بالا، آریتمیهای قلبی، آپنه خواب و غیره نیز در ارتباط است. اما همه اینها به تنهایی مشکلات مرتبط با چاقی و اضافه وزن نیست، چاقی میتواند بر سلامت عاطفی و روانی افراد نیز تاثیر بگذارد.
یکی از مهمترین تاثیرات منفی چاقی ابتلا به افسردگی و سایر مشکلات روحی است. در این مقاله دکتر حامد قدسی یکی از چهرههای شناخته شده در زمینه جراحی چاقی به روش لاپاراسکوپی با شما در مورد ارتباط چاقی و افسردگی صحبت خواهند کرد و به این سوال که آیا افسردگی باعث چاقی میشود جواب بدهد.
بیشتر بدانید: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ارتباط بین کم کاری تیروئید و عمل اسلیو معده و چگونه عمل اسلیو معده به کم کاری تیروئید کمک می کند، کلیک کنید.
تحقیقات اخیر رابطه بسیار پیچیدهای بین چاقی و سلامت روان را نشان داده است. بزرگسالانی که از چاقی رنج میبرند با مشکلات فیزیکی و اختلالات خلقی و اضطرابی دست و پنجه نرم میکنند. یکی از اصلیترین مشکلات سلامت روان که در بین افراد چاق تشخیص داده شده، افسردگی است.
مردان و زنانی که وزن اضافی قابل توجه دارند اغلب با مشکلات مربوط به عملکرد فیزیکی و شغلی به دلیل جثه بزرگ خود رنج میبرند. این میتواند به مرور باعث کنارهگیری آنها از جامعه و اطراف شده و زمینه را برای افسردگی فراهم کند.
در این مقاله ما از زوایای مختلف به بررسی ارتباط بین افسردگی و چاقی میپردازیم و در مورد راهکارهای درمانی و غلبه بر این مشکل با شما صحبت خواهیم کرد. پس برای کسب اطلاعات بیشتر ما را تا انتهای مقاله همراهی نمایید.
مطالعه بیشتر: برای اطلاع کامل از اینکه افسردگی بعد از عمل اسلیو تا چه اندازه حقیقت دارد و چگونه می توان بعد از جراحی چاقی از افسردگی پیشگیری کرد؟ کلیک کنید.
جهت مشاوره و دریافت نوبت میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما میتوانید برای پذیرش شنبهها و دوشنبهها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبهها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.
برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری میتوانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفنهای زیر تماس حاصل نمایید:
- شماره مطب: 02188870946 – 02188870945
- شماره برای رزرو نوبت: 09109254936
- مشاوره آنلاین: 09931466388
ارتباط بین افسردگی و چاقی چیست؟
در زیر به مهمترین دلایلی که ارتباط بین افسردگی و چاقی را توصیف میکنند، اشاره شده است:
1.عدم توانایی فیزیکی برای انجام کارها و امور شخصی و اجتماعی
عدم توانایی فیزیکی برای انجام کارهای مورد علاقه مانند شرکت در رویدادهای سرگرم کننده، مسافرت، یا دیدار با دوستان و خانواده میتواند منجر به انزوای اجتماعی، تنهایی و دشواری بیشتر در کنار آمدن با سختیهای زندگی شود. این به خودی خود با افسردگی مرتبط است.
2.تعصب و دیدگاه منفی جامعه در مورد چاقی
یکی از بزرگترین چالشها برای کسانی که با مشکلات وزن دست و پنجه نرم میکنند، دیدگاه منفی جامعه در مورد چاقی است. سوگیری جامعه نسبت به چاقی و اضافه وزن به کلیشهها و نگرشهایی اشاره دارد که افراد چاق را غیرجذاب، تنبل و بی انضباط تعریف میکند. این برداشتهای نادرست و نامطلوب میتواند در بین اعضای خانواده، همسالان، در محل کار، و … وجود داشته باشد.
این نوع رفتارهای تبعیض آمیز میتواند بر عزت نفس، فرصتهای شغلی و حتی کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارد و باعث شود تا آنها گوشه گیر شده و بیشتر تنها بمانند و زمینه برای افسردگی و چاقی بیش از گذشته فراهم شود. اگر احساس میکنید این نوع رفتارها تاثیر نامطلوبی در وضعیت سلامت روح و روان شما دارد توصیه میشود به کارشناس تغذیه، روانشناس و یا جراح چاقی مراجعه نمایید.
3.تصویر ناامید کننده و ضعیف از شکل بدن
تصویر ناامید کننده و ضعیف از شکل بدن باعث میشود تا بیماران انگ جامعه را در برابر چاقی درونی کرده، از وزن خود احساس خجالت کرده و از ظاهر خود ناراضی باشند. افرادی که با اضافه وزن دست و پنجه نرم میکنند ممکن است از قضاوت شدن برای ظاهرشان دچار اضطراب شوند.
4.مسائل فیزیولوژیکی
عوامل بهداشتی مرتبط با چاقی نیز وجود دارد که میتواند بر سلامت روان تأثیر منفی بگذارند. تحقیقات نشان میدهند که چربی اضافی بدن و عادات غذایی نامناسب باعث افزایش نشانگرهای التهابی میشوند. این التهاب شدید میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به افسردگی شود و همچنین در سلامت سیستم ایمنی نقش دارد.
مطالعه بیشتر: اپر می خواهید بدانید که علت بزرگ شدن شکم زنان بعد از ازدواج چیست و چگونه می توان با این چاقی بعد از ازدواج مقابله کرد؟ کلیک کنید.
آیا مشکلات سلامت روان میتوانند باعث چاقی شوند؟
ارتباط بین افسردگی و چاقی یک خیابان یک طرفه نیست. در حالی که واضح است که اضافه وزن میتواند بر سلامت عاطفی افراد تأثیر بگذارد، همچنین شرایط نامطلوب سلامت روان نیز ممکن است بر وزن فرد تأثیر بگذارد. به عنوان مثال:
استرس مزمن، اضطراب و افسردگی و همچنین شرایط سلامت روان مانند اختلال دوقطبی، ممکن است باعث شوند که فرد از غذا به عنوان راهی برای مقابله استفاده کند. افرادی که از این مشکلات رنج میبرند، همچنین ممکن است انتخابهای غذایی ضعیفی داشته باشند که به نوبه خود میتواند باعث افزایش وزن شود.
کمبود سروتونین که با خلق افسرده، الگوهای خواب نامنظم و اضطراب مرتبط است، منجر به میل به کربوهیدرات و افزایش وزن میشود. به عبارت دیگر، افرادی که فاقد سروتونین هستند ممکن است با غذا خوددرمانی کنند.
بزرگسالانی که افسرده هستند ممکن است انرژی یا تمایل به ورزش یا شرکت در فعالیتهای دیگر را نداشته باشند. داشتن یک سبک زندگی بی تحرک میتواند زمینه را برای مشکلات وزن فراهم کند.
مطالعات در طول سالیان نشان داده است که یک رابطه متقابل پیچیده بین چاقی و سلامت روان وجود دارد. چاقی و مسائل مربوط به سلامت روان، برخی از عوامل خطر مشترک از جمله وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین و رفتارهای کم تحرک را به اشتراک میگذارند که هر دو میتوانند منجر به افسردگی و چاقی شوند.
درمان چاقی و افسردگی چیست؟
اگر شما یک فرد چاق هستید که با اضافه وزن و مشکلات سلامت روانی زندگی میکنید، باید بدانید که کمک در دسترس است. درمانهای ایمن و مؤثری مانند اسلیو گاسترکتومی و گاستریک بای پس وجود دارند که میتوانند زمانی که رویکردهای معمولی کاهش وزن کافی نیستند، حمایت بیشتری را ارائه دهند.
سلامتی و شادی چیزهایی هستند که همه افراد به آنها نیاز دارند. یک برنامه درمانی متعادل و جامع میتواند به بهبود خلق و خو و دیدگاه شما کمک کند و در عین حال شما را برای رسیدن به وزن سالم و حفظ آن توانمند کند. در کل اگر افسردگی و چاقی با هم بروز پیدا کرده باشند درمان یکی میتواند به بهبود دیگری نیز کمک کند. فقط کافیست راهکارهای توصیه شده زیر را جدی بگیرید:
1.تغییر برنامه غذایی
لازم نیست که در ابتدا از رژیمهای غذایی سخت پیروی کنید، زیرا شکست در این زمینه میتواند منجر به تشدید افسردگی شود. فقط کافیست غذاهای چرب، شور و شیرین را از برنامه غذایی خود حذف کنید و به جای آن مواد غذایی سالم مانند سبزیجات میوهها و پروتئین را جایگزین نمایید. پس از این کار میتوانید برای انجام رژیم غذایی زیر نظر متخصصین تغذیه اقدام نمایید.
2.داشتن تحرک بیشتر
از تمرینات سبک شروع کنید. تمرینات ورزشی را با پیادهروی شروع کنید یا زیر نظر مربی تمرینات خود را در باشگاه انجام دهید. در هر صورت باید فعال بمانید. ورزشهایی مانند ایروبیک و یوگا میتوانند ضمن ایجاد انرژی، به نشاط و کاهش افسردگی شما کمک کنند.
شاید در ابتدا انجام فعالیتها و تمرینات ورزشی کمی سخت به نظر برسد، ولی احساس لذت و رضایت بر اساس رضایت بعد از آن نقش بسیار زیادی تقویت روحیه شما خواهد داشت.
3.انجام جراحی لاغری
اگر احساس میکنید که چاقی دلیل اصلی افسردگی شماست و نمیتوانید تنها از طریق تمرینات ورزشی و رژیم غذایی کاهش وزن خود کمک کنید، بهتر است با پزشک صحبت کرده و از راهکارهای درمانی مانند جراحی لاغری یا جراحی متابولیک بهرهمند شوید.
4.مراجعه به روانشناس
در هر گامی که برای لاغری خود برمیدارید بهتر است با یک روانشناس یا مشاور نیز مشورت نمایید تا در پیمودن مسیر با اطمینان و انگیزه قدم بردارید.
کلام پایانی در مورد ارتباط افسردگی و چاقی
اضافه وزن و چاقی میتواند علاوه بر مشکلات فیزیکی با مشکلات سلامت روان مانند افسردگی همراه باشد. عدم توانایی فیزیکی تعصب و دیدگاه منفی جامعه، تصویر ناامید کننده از شکل بدن و مسائل فیزیولوژیکی همگی میتوانند علت چاقی و افسردگی باشند.
برای بهبود افسردگی و چاقی باید به دنبال تغییر سبک زندگی بود. بهبود و اصلاح رژیم غذایی، تحرک بیشتر، انجام جراحی لاغری و مشاوره با روانشناسان و پزشکان بهترین راهکارهای درمانی برای غلبه بر این مشکل است.
با مراجعه به بهترین جراح بای پس معده در تهران شما میتوانید به خوبی به کنترل وزن خود و مشکلات مرتبط با آن کمک کنید. دکتر حامد قدسی عضو انجمن بینالمللی جراحان هستند که مدارک علمی خود را از دانشگاه معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نمودهاند.
سوالات پر تکرار چاقی و افسردگی
1- آیا افسردگی و چاقی با هم مرتبط هستند؟
بله، مشکلات سلامتی ناشی از چاقی، دیدگاه بد جامعه و عدم توانایی برای انجام فعالیتها میتواند باعث انزوا و گوشهگیری فرد شده و زمینه را برای ابتلا به افسردگی مستعد سازد.
2- آیا افسردگی و چاقی به صورت همزمان قابل درمان هستند؟
با تغییر سبک زندگی، برنامه غذایی و تحرک بیشتر میتوانید بر این مشکل غلبه کنید. در این مسیر میتوانید از راهنمایی دکتر تغذیه، مشاور و روانشناس و همچنین جراح چاقی بهرهمند شوید.
3- آیا افسردگی باعث چاقی میشود؟
بله، افراد افسرده تمایل به سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی دارند که این میتواند به مرور زمان باعث چاقی شود.
منبع
https://www.ncoa.org/article/how-excess-weight-impacts-our-mental-and-emotional-health