لاپاراسکوپی نوعی روش جراحی است که به جراح اجازه می دهد تا به داخل شکم و لگن دسترسی پیدا کند، بدون آنکه نیازی به ایجاد برش های بزرگ در پوست باشد. این روش با نام های جراحی درون بین یا جراحی با حداقل تهاجم و گاهی به اشتباه روش جراحی میکروسکوپی نیز شناخته می شود. استفاده از این روش در جراحی چاقی بسیار مفید خواهد بود. استفاده از این تکنیک عوارض بسیار کمتری نسبت به جراحی باز دارد.
در واقع با انجام لاپاراسکوپی می توان از ایجاد برش های بزرگ جلوگیری کرد، زیرا جراح از ابزاری به نام لاپاراسکوپ استفاده می کند. لاپاراسکوپی یکی از ابزار حرفه ای پزشکی است که شامل یک لوله دراز و نازک است و از طریق نور و دوربین تصاویر واضحی از اندام های شکمی ارائه می دهد. این تصاویر روی مانیتور قرار می گیرند و بدون اینکه نیاز به برش های عمقی یا جراحی باز باشد، پزشک متخصص و جراح چاقی به راحتی می تواند اندام داخلی شکم را جهت عمل یا هر نوع درمان دیگری بررسی کند.
در این مقاله هر آنچه شما باید درباره جراحی لاپاراسکوپی بدانید، آورده شده است. با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این زمینه دست پیدا کنید.
جراحی لاپاراسکوپی به چه نوع جراحی گفته می شود؟
روشی که در آن جراح بدون شکافتن بخش وسیعی از پوست به نواحی داخل شکم و لگن دسترسی دارد، جراحی لاپاراسکوپی می گویند. در این روش به وسیله برشی کوچک که در نزدیکی ناف و دو یا چهار نقطه دیگر شکم( با توجه به متد سه دوربینی یا پنج دوربینی) ایجاد می شود، دستگاه لاپاراسکوپ وارد اندام های شکم و لگن شده و به راحتی می تواند این اندام داخلی را مورد بررسی قرار دهد. مهمترین مزیت استفاده از این روش جراحی این است که مشکلاتی از قبیل چسبندگی، کیست یا عفونت و به دنبال آن فیبروئیدها که همان توده رحمی هستند، دقیق تر تشخیص داده می شوند. بنابراین اگر کسی به جراحی چاقی نیاز داشته باشد، می تواند با این تکنیک پیشرفته به بهترین شکل و با حداقل عوارض جانبی اقدام به جراحی نماید.
چه جراحی هایی با استفاده از متد لاپاراسکوپی انجام می شوند؟
به طور کلی جراحی هایی که با استفاده از متد لاپاراسکوپی صورت می گیرند عبارتند از:
- جراحی های چاقی مانند اسلیو معده و بای پس معده
- جراحی کلیه
- جراحی بستن لوله های رحمی
- جراحی کیسه صفرا
- آپاندیس
- لاپاراسکوپی تشخیصی
در جراحی هایی که باید توده های بزرگ از شکم خارج شوند با توجه به اندازه سوراخ های لاپاراسکوپ عملا انجام این روش جراحی ممکن نیست.
انجام جراحی لاپاراسکوپی چاقی بیشتر برای چه کسانی توصیه می شود؟
قبل از انجام جراحی لاپاراسکوپی فرد باید به دقت تحقیقات لازم را به عمل آورد. در برخی موارد افراد شرایط لازم را برای انجام عمل لاپاراسکوپی ندارند. بنابراین باید قبل از جراحی توسط بهترین جراح چاقی در تهران یا دیگر شهرها بررسی های لازم انجام گیرد. افراد با شرایط زیر کاندیدهای خوبی برای انجام جراحی لاپاراسکوپی چاقی هستند:
- فرد باید به چاقی یا اضافه وزن بالا مبتلا باشد. به این معنا که شاخص توده بدنی فرد بالاتر از ۳۰ باشد.
- چاقی بیمار نباید به دلیل اندوکرینی(هورمونی) باشد.
- چاقی؛ بیمار را دچار عارضه های مرتبط مانند پرفشاری خون، دیابت، بیماری قلبی، مشکلات تنفسی یا بیماری های ریوی کرده باشد یا اینکه او را در خطر ابتلا به این بیماری ها قرار داده باشد.
- بیمار باید اهمیت کامل روش جراحی پیشنهادی از جمله خطرات و عوارض آن را درک کند.
- بیمار باید مایل باشد سالها توسط یک پزشک متخصص تحت نظر قرار گیرد.
- بیمار باید از طریق رژیم اقدام به کاهش وزن کرده باشد و در صورت عدم دریافت نتیجه مطلوب اقدام به جراحی نماید.
در بسیاری از موارد بیماری که چاق نیست هم به دلایل درمانی و جراحی غیر چاقی کاندید انجام جراحی لاپاراسکوپی می شود.
نقاط قوت و مزایای روش جراحی لاپاراسکوپی
از آنجا که روش جراحی لاپاراسکوپی به صورت کم تهاجمی انجام می شود، مزایای بسیاری برای بیمار به همراه دارد. مهمترین مزایای این روش عبارتند از:
- بعد از عمل در مقایسه با سایر روش های جراحی، بمار درد کمتری تجربه خواهد کرد.
- به خاطر ایجاد شکاف های خیلی کوچکتر از آسیب جدی به پوست شکم جلو گیری می شود.
- از آنجا که در این نوع جراحی خیلی از اجزای شکم دستکاری نمی شوند، عمل خطرناکی نبوده و عوارض ایجاد شده آن نسبت به عمل باز بسیار کمتر است.
- احتمال ایجاد فتق یا هرنی در این روش بسیار کمتر از روش باز است.
- بیمار بعد از انجام جراحی لاپاراسکوپی به سرعت به فعالیت روزانه خود برمی گردد.
نحوه آماده شدن بیمار برای انجام جراحی لاپاراسکوپی
هر روشی جراحی نیاز به آمادگی های لازم قبل عمل دارد. ممکن است لازم باشد تا شما روزها یا حتی هفته ها قبل خود را برای جراحی آماده کنید. اقدامات اساسی که قبل از جراحی لاپاراسکوپی باید انجام دهید به شرح زیر هستند:
- قبل از شروع جراحی، معده باید خالی باشد چون اسید معده هنگام انجام عمل ممکن است مشکل ایجاد کند.
- گاهی امکان دارد در روز تعیین شده جراحی، انجام تصویر برداری از معده یا آزمایش لازم باشد. سعی کنید روز جراحی لباس راحت و گشاد بپوشید و اگر زیورالات به همراه دارید، بهتر است آنها را در خانه بگذارید.
- به توصیه های پزشک حتما توجه کنید زیرا گاهی لازم است قبل از عمل یا بعد از آن داروی خاصی مصرف شود.
- در صورتی که دارویی استفاده می کنید حتما به پزشک معالج خود بگویید. به خصوص اگر در حال استفاده از داروهای رقیق کننده خون از قبیل وارفارین یا کومادین و آسپرین هستید.
- بعضی پزشکان ممکن است روز قبل از جراحی لاپاراسکوپی دارویی برای تخلیه روده های بیمار تجویز کنند.
- اگر از مولتی ویتامین ها یا احیانا داروی گیاهی استفاده می کنید، حتما با دکتر معالج خود در میان بگذارید، زیرا ممکن است در جراحی شما اختلال ایجاد کند. برخی داروهای گیاهی از جمله قرص سیر مانند داروی هپارین عمل می کنند.
- اگر باردار هستید یا اینکه به داروی خاصی مانند داروی بیهوشی حساسیت دارید حتما پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
آیا جراحی لاپاراسکوپی با استفاده از بیهوشی انجام می شود؟
از بیهوشی عمومی در جراحی لاپارسکوپی استفاده می شود. به وسیله سرمی که داخل ورید زده می شود، مایعات و مواد بیهوشی به بدن بیمار تزریق خواهند شد. بنابراین بیمار دردی حس نخواهید کرد. گاهی نیز این نوع جراحی به وسیله بی حسی موضعی انجام می شود و فقط قسمت تعیین شده در عمل بی حس خواهد شد. یعنی فرد بیدار بوده، اما در طول انجام عمل دردی حس نمی کند. عمل لاپاراسکوپی به صورت سرپایی بوده و نیازی به بستری شدن ندارد.
نکات اساسی بعد از جراحی لاپاراسکوپی
- گاهی شکاف های ایجاد شده در محل ورود لوله لاپاراسکوپی را بخیه می زنند. بر اساس نظر پزشک بعد از یک یا دو هفته بخیه ها کشیده شود.
- اگر بعد از عمل احساس تکرر ادرار کردید، نگران نباشید. این مسئله بیشتر به خاطر فشار گاز وارد شده به شکم برای ایجاد فضای دید دوربین لاپاراسکوپی است که کم کم و به مرور زمان از بین رفته و به حالت اول بر می گردد.
- بعد از انجام لاپاراسکوپی وقتی حال بیمار کمی بهتر شد، ترخیص می شود، اما نباید بلافاصله رانندگی کند.
- بعد از عمل بنا به صلاح پزشک، بیمار می تواند خوردن و آشامیدن را شروع کند.
- گاهی بعد از جراحی لاپاراسکوپی دردی در ناحیه شانه ها احساس می کنید. این درد به خاطر گاز کربن دی اکسید است که در طول عمل استفاده و بعد خارج می شود. این امر اعصاب شانه ها را تحریک می کند که به هیچ عنوان نگران کننده نیست و بعد از مدتی رفع خواهد شد.
- توجه داشته باشید تا حالتان کاملا خوب نشده از بلند کردن وسایل سنگین و انجام کارهای طولانی و شدید بپرهیزید.
خطرات جراحی لاپاراسکوپی
عوارض و خطرات ناشی از جراحی لاپاراسکوپی نادر است و تنها اختصاص به این روش جراحی ندارد و خطرات عمومی جراحی محسوب می گردد و شامل موارد زیر می باشند:
- عفونت لگن
- خونریزی کنترل نشده که منجر به نیاز به ایجاد برش بزرگتر در شکم (لاپاراتومی) جهت کنترل خونریزی می شود.
- تشکیل بافت اسکار(چسبندگی) پس از جراحی
- آسیب به روده، مثانه یا میزنای(لوله های کوچکی که ادرار را از کلیه ها به مثانه می رسانند).
هزینه جراحی لاپاراسکوپی
جراحی لاپاراسکوپی به تجهیزات پزشکی گران قیمت و مراکزمعتبر و مجهز نیاز دارد. از طرفی این نوع جراحی را هرکسی نمی تواند انجام دهد و باید حتما توسط افراد متخصص و با تجربه که در مراکز دانشگاهی معتبر، آموزش های مرتبط با این روش را دیده اند، انجام شود.
هرچند قیمت این نوع جراحی بالا به نظر می آید، اما اگر بخواهیم آن را با روش جراحی باز مقایسه کنیم، متوجه خواهید شد که این نوع جراحی نه تنها نیاز به بستری شدن کمتری دارد، بلکه بیمارزودتر به زندگی عادی خود برمی گردد. بنابراین هزینه ها به صرفه تر بوده و در نهایت عوارض کمتری در دراز مدت خواهد داشت.
سخن پایانی
پس از عمل، مهم است که دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید. اگرچه بسیاری از افراد فقط در عرض چند روز احساس بهتری پیدا می کنند، اما به یاد داشته باشید که بدن شما برای بهبودی به زمان نیاز دارد. احتمالاً می تواند طی یک تا دو هفته به فعالیت های عادی خود برگردید. اما برای انجام فعالیت های سنگین به زمان بیشتری نیاز دارید.
دکتر سید حامد قدسی خورسند یکی از جراحان با تجربه و حاذق چاقی هستند و دوره های لاپاراسکوپی پیشرفته را در مراکز معتبر فرانسه گذرانده اند. ایشان عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO هستند و تا کنون بیماران بسیار زیادی را درمان کرده اند، عمل های غیر چاقی مانند عمل های کیسه صفرا و آپاندیس به روش لاپاراسکوپی نیز توسط ایشان انجام می شود. جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت اقدام نمایید.
جهت دانلود این مقاله در مورد جراحی با لاپاراسکوپ می توانید روی کلمه دانلود PDF کلیک کنید.
منابع: