اصولا پشیمانی از جراحی چاقی وقتی اتفاق میافتد که اطلاعات کافی در مورد آن دریافت نکرده باشید. همچنین اطلاعات غلط در مورد عوارض این عمل، موجب پشیمانی افراد متقاضی میشود. این نگرانی موجب نگرانی و تردید افرادی میشود که هنوز این عمل را انجام ندادهاند. نشر اطلاعات غلط در شبکههای اجتماعی و خواندن آنها به این نگرانی دامن میزند و افراد واجد شرایط را پشیمان میکند. برای دریافت اطلاعات صحیح باید در میان منابع کاملا معتبر جستجو کنید و قبل از تصمیم گیری با جراح متخصص مشاورههای لازم را داشته باشید و سپس اقدام به انجام آن کنید که در این صورت پشیمانی بروز نخواهد کرد.
جراحی چاقی چیست؟
قبل از اینکه به دلایل پشیمانی از جراحی چاقی بپردازیم باید ببینیم که این جراحی چیست؟ و چگونه انجام میشود؟ همانطور که میدانید چاقی مفرط عوارض خطرناکی برای فرد دارد که بروز آنها باعث کاسته شدن از عمر، و مرگ وی است. برای افرادی که تمامی روشهای لاغری را انجام داده و تاثیری در کاهش وزن خود دریافت نکردهاند، این روش بهترین گزینه است. البته این جراحی به اشکال مختلف انجام میشود اما شما هر روشی را که برگزینید در نهایت موجب لاغری و کاهش وزن خواهد شد. در این روش به اشکال مختلف معده را عمل میکنند. این امر موجب میشود مقدار کمتری غذا وارد بدن شود در نتیجه وزن به شدت پایین میآید.
معرفی انواع روشهای جراحی کوچک کردن معده
جراحی چاقی بر اساس اینکه به چه روشی باعث کم شدن حجم معده شود به انواع مختلفی تقسیم میشود. از جمله:
- باندینگ معده ( گذاشتن حلقه در سر معده )
- جراحی اسلیو گاسترکتومی
- جراحی بای پس معده (که به دو روش مختلف قابل انجام است).
نحوه برش دادن بخشی از معده در عمل اسلیو
درصد موفقیت روش جراحی در اکثر افراد بسیار بالا است اما تعداد کمی از افراد دچار پیامدهایی میشوند که باعث به وجود آمدن حس پشیمانی از جراحی چاقی میشود. عمل فوق، مانند هر عملی دیگر عوارضی دارد که با بهبودی کامل برطرف خواهد شد. اکثر کسانی که به دلیل بروز عوارض، احساس ندامت میکنند بعد از رفع کامل آنها، چنین حسی را نخواهند داشت. اما ممکن است اظهار نظر عجولانه آن ها روی تصمیم گیری دیگر افرادی که کاندید انجام این روش هستند تاثیر منفی بگذارند.
چه افرادی کاندید انجام روش جراحی معده هستند؟
جراحی معده برای تمامی مبتلایان به اضافه وزن مناسب نیست و فقط کسانی کاندید هستند که شرایط زیر را دارا باشند.
- دارای شاخص توده بدنی ( BMI ) 40 و بالاتر باشند.
- کسانی که اضافه وزن آنها بیشتر از 45 کیلو است.
- هیچ یک از روشهای لاغری منجر به کاهش وزن آنها نشده باشد.
- کسانی که ( BMI ) آنها بیشتر از 35 است و درگیری بیماریهایی شدهاند که به دلیل چاقی مفرط است.
- کسانی که درگیر بیماریهای مرتبط با چاقی هستند ( چربی و فشار خون، دیابت و غیره )
چه بیماریهایی در افراد چاق مشاهده میشود؟
عمده بیماریهایی که بر اثر چاقی مفرط به وجود میآید شامل موارد زیر است.
- بروز عارضههای قلبی
- افسردگی
- فشار خون
- آرتروز
- نقرس
- سرطان ( روده بزرگ و سینه، رحم، تخمدان )
- آپنه خواب
- مشکلات گوارشی
- گرفتگی عروق و بیماریهای قلبی
- سکته قلبی و مغزی
- بالا رفتن کلسترول
- دیابت مزمن
- داشتن قاعدگی نامنظم در خانمها
- سنگ کیسه صفرا
چه مزایایی با انجام جراحی معده بدست میآورید؟
- بسیاری از عارضههای مرتبط با چاقی، تحت کنترل درمیآید.
- با کنترل عوارض ناشی از چاقی، طول عمر آنها بیشتر میشود.
- کاهش وزن در صورت رعایت نکات بدون بازگشت خواهد بود و بین 50 تا 90 درصد اضافه وزن با توجه به رژیم غذایی از بین میرود.
- احتمال بارداری افزایش مییابد.
- روش جراحی معده باعث از دست رفتن 50 تا 90 درصد اضافه وزن است.
- مشکلات روحی از جمله افسردگی و کاهش اعتماد به نفس درمان میشود.
- محدودیت در تحرکات فیزیکی رفع شده و باعث تغییر سبک زندگی فرد میشود.
روش جراحی مزایای دیگری دارد که ما سعی کردیم مهمترین آنها را بازگو کنیم. اما همانطور که اشاره کردیم برخی دلایل باعث پشیمانی از جراحی چاقی در افراد میشود و تصمیم گیری در مورد انجام این روش را سخت میکند. در ادامه به مهمترین دلایل تردید افراد میپردازیم.
دلایلی که موجب پشیمانی از جراحی چاقی میشود
تفاوت قائل شدن بین گرسنه بودن و احساس گرسنگی
یکی از دلایلی که افراد را دچار پشیمانی از جراحی چاقی میکند عدم رعایت رژیم غذایی بعد از عمل است. افراد با کاهش وزن فوری و اطمینان از اینکه دیگر وزن سابق را پیدا نخواهند کرد شروع به خوردن میکنند. در اینجا باید دقت کنید چه زمانی نیاز به غذا دارید و بین احساس گرسنگی ناشی از ترشح هورمون، با احساس نیاز به غذا با وجود سیری تفاوت قائل شوید. گرسنگی که در مغز اتفاق میافتد وقتی است که بدن واقعا نیاز به غذا دارد. اما گاهی اوقات غذا میل کردهاید ولی باز هم تمایل به خوردن تنقلات دارید و یا اینکه هوس خوردن غذای خاصی را دارید در این شرایط بدن شما نیاز به آن ماده غذایی ندارد. شما باید بین این دو احساس تفاوت قائل شوید.
تغییرات روحی پس از جراحی
مورد دیگر این است که روحیه افراد پس از جراحی دچار افتان و خیزان زیادی میشود بنابراین ممکن است در مقطعی از زمان احساس پشیمانی از جراحی چاقی داشته باشند. اما این احساس موقتی و گذرا است و نباید به آن اعتنا کرد. در چنین شرایط روحی، توصیه به دیگران در مورد عدم استفاده از جراحی باعث دلسرد شدن آنها میشود.
نوسانات خلقی پس از عمل گذرا است اما در برخی افراد موجب پشیمانی از جراحی چاقی میشود.
سوء تغذیه پس از جراحی
مورد دیگری که افراد را نسبت به انجام این عمل دچار پشیمانی میکند عدم جذب مواد مغذی از غذا است. این به دلیل اشتباه در خوردن غذا است. معده پس از عمل کوچک شده و حجم کمی دارد. افرادی که اول یا آخر غذا نوشیدنی میل میکنند، باعث میشوند مقدار غذای وارد شده بسیار رقیق شود و قبل از اینکه مواد مغذی جذب شود به سمت رودهها حرکت کند. بنابراین رعایت آداب غذا خوردن و برنامه غذایی مشخص که توسط پزشک به بیمار داده می شود میتواند این مشکل را رفع کند.
حالت تهوع پس از غذا خوردن
مشکل دیگری که باعث پشیمانی افراد از جراحی چاقی میشود این است که، پس از خوردن غذا دچار حالت تهوع می شوند عامل اصلی این مشکل سرعت خوردن غذا است با توجه به کاهش 85 درصدی حجم معده باید مراعات معده خود را بکنید ! با رعایت سرعت و حجم غذا در ماه های اول به تدریج این حساسیت معده کمتر و کمتر می شود و مشکل برطرف می شود، به دلیل کاهش حجم معده، میزان غذای مورد نیاز بدن نیز کم میشود بنابراین افراد زود سیر میشوند اما پیام سیری از مغز صادر نمیشود. افراد میتوانند با آهستهتر خوردن غذا و خوب جویدن آن به مغز فرصت دهند تا پیام سیری را به معده صادر کند.
ریزش شدید موها عامل پشیمانی از جراحی چاقی
تا 6 ماه بعد از جراحی، کالری دریافتی به بدن فرد، به شدت کاهش مییابد این باعث جذب کم ریز مغذیهای مهم، نظیر پروتئین است. همانطور که میدانید ساختار موها از پروتئین است و جذب کم آن موجب ریزش شدید مو میشود. علاوه بر آن تغییرات هورمونی و استرس نیز به افزایش ریزش مو کمک میکند. در چنین شرایطی افراد باید رژیم غذایی خود را سرشار از پروتئین و ویتامینهای لازم کنند تا موهای ریخته شده رشد کنند. این ریزش مو موقت بوده و نباید موجب نگرانی و پشیمانی عجولانه شود
نکته طلایی در مورد پشیمانی از جراحی چاقی
نکته طلایی در مورد افرادی که احساس پشسمانی می کنند در بسیاری از موارد فراموشی است !!! فراموشی زجرها و سختی های اضافه وزن است و خظراتی که این اضافه وزن می توانست برای فرد در آینده به همراه داشته باشد، مطمئنا جراحی چاقی اولین راه حل نیست اما اگر کاندید جراحی چاقی شده اید یعنی روش های دیگر بر روی شما موثر نبوده و این جراحی تنها راه نجات شما از شر بیماری چاقی است.
در آخر باید بگوییم که مشاوره گرفتن از یک جراح متخصص که کاملا در کار خود مهارت دارد درصد موفقیت در عمل را زیاد و پشیمانی از جراحی چاقی را به شدت کم میکند. انجام توصیههای پزشک بعد از عمل و داشتن رژیم غذایی سرشار از ویتامین و پروتئین، نه تنها شما را دچار عوارض نمیکند بلکه شاهد تغییرات محسوسی در خود خواهید بود. دکتر حامد قدسی متخصص لاپاراسکوپی پیشرفته و جراح چاقی یکی از با تجربهترین متخصصان در این امر است. وی میتواند رویای شما را برای رسیدن به اندام ایدهآل خود تحقق بخشد. برای مشاوره و گرفتن وقت میتوانید از طریق شمارههای بخش تماس با ما اقدام نمایید.
منابع:
https://healthcare.utah.edu/bariatricsurgery/who-qualifies.php
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742
https://baribuilder.com/blog/gastric-sleeve-regrets/
http://surgery.ucla.edu/bariatric-surgery-benefits