درمان فشار خون و جراحی چاقی

خانه | جراحی ها | درمان فشار خون و جراحی چاقی
درمان فشار خون با جراحی چاقی

درمان فشار خون و جراحی چاقی اضافه وزن و چاقی در طی ۴ دهه گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.  افزایش سریع وزن با بالا رفتن ریسک بیماری های قلبی عروقی مانند فشار خون بالا همراه است. جراحی متابولیک یا جراحی چاقی موثرترین روش برای درمان چاقی هستند و ممکن است بیماری های مرتبط با چاقی مانند مشکلات مربوط به معده و فشار خون بالا را نیز بهبود دهند. البته انواع روش های جراحی چاقی زمانی توصیه می شوند که تمام تلاش شما برای کاهش وزن از طریق ورزش یا رژیم غذایی با شکست مواجه شده باشد. در اکثر موارد تکنیک های جراحی چاقی مانند اسلیو معده برای افرادی توصیه می شود که اضافه وزن بسیار بالایی دارند.

 اگرچه بیشتر تحقیقات در مورد اثرات جراحی کاهش وزن بر درمان بیماری دیابت انجام شده است، اما تحقیقاتی در مورد تاثیر جراحی های چاقی روی درمان فشار خون نیز صورت گرفته است که اثر مثبت آن را نشان می دهد. بررسی های سیستماتیک و متا آنالیزها حاکی از آن است که جراحی متابولیک می تواند به کنترل بیماری معده و فشار خون بالاکمک کند. در این مقاله به بررسی تاثیر جراحی های چاقی بر بیماری فشارخون می پردازیم و به این پرسش پاسخ دهیم که آیا درمان فشار خون با جراحی چاقی امکان پذیر است یا خیر؟

فشار خون بالا چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم درباره تاثیر جراحی چاقی بر معده و فشار خون بالا صحبت کنیم، بهتر است تعریف درستی درباره فشار خون ارائه شود. فشار خون بالا که به آن هایپرتنشن(hypertension)  نیز گفته می شود، شرایطی است که جریان خون بیش از حد مجاز بر دیواره رگ های خونی فشار وارد کند. وقتی نوبت به اندازه گیری فشار خون می رسد، پزشکان دو عدد را بررسی می کنند:

سیستولیک: فشاری که در زمان های انقباض قلب به رگ ها وارد می شود و در دستگاه فشار سنج با عدد بزرگ تر مشخص می شود.

دیاستولیک: فشار موجود در شریان ها که در فاصله بین ضربان های قلب در دستگاه فشار سنج با عدد کوچکتر نشان داده می شود.

فشار خون طبیعی معمولا با اعداد ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه، ۱۱۰/۷۰ میلی متر جیوه  مشخص می شود. هنگامی که سطح فشار خون به ۱۳۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر می رسد، به اصطلاح می گویند، فرد دچار فشار خون شده است. در صورتی که فردی فشار خون بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه داشته باشد، دچار بحران فشار خون شده است و باید سریعاً با پزشک خود مشورت کند. عوامل مختلفی می توانند موجب افزایش  فشار خون شوند:

  • سیگار کشیدن
  • دیابت
  • چاقی و اضافه وزن
  • کلسترول بالا
  • سابقه خانوادگی
  • سن
  • بیماری کلیوی
  • آپنه خواب

 خطرات ابتلا به فشار خون بالا

خطرات ابتلا به فشار خون بالا

اگرچه فشار خون بالا به طور فزاینده ای شایع است، اما می تواند تأثیرات چشمگیر و به ظاهر ناگهانی بر سلامتی بگذارد. این بیماری در صورت عدم کنترل، می تواند به عروق، قلب، چشم ها، کلیه ها و مغز آسیب برساند و به طور بالقوه منجر به حمله قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، کوری و حتی مرگ شود.

فشار خون وضعیت بسیار خطرناکی است زیرا بی سر و صدا عمل می کند. تقریباً ۲۰٪ افراد مبتلا به فشار خون بالا حتی نمی دانند که به آن مبتلا هستند. بیماری فشار خون  به ندرت علائم خود را نشان می دهد و حتی در برخی موارد پس از سالها آسیب به بدن خود را بروز می دهد. بهترین کار این است که قبل از اینکه  فشارخون بالا به شما آسیب بزند، از ابتلا به آن پیشگیری کنید. با بررسی منظم فشار خون، داشتن سبک زندگی سالم و کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری می توان خود را در برابر این بیماری ایمن کرد.

نکته مهم:  معده و فشار خون بالا ارتباط مستقیمی با هم دارند. کاهش وزن باعث کوچک تر شدن معده می شود . این در نهایت موجب می شود تا با خوردن غذای کمتر فرد سریع تر احساس سیری کند و این از چاقی که مهمترین عامل ابتلا به فشار خون است، جلوگیری می نماید.

ارتباط بین اضافه وزن و فشار خون

فشار خون و اضافه وزن از چند طریق با هم مرتبط هستند. بزرگ بودن سایز و حجم بدن ممکن است فشار خون را افزایش دهد، زیرا قلب شما برای تأمین خون به تمام سلول ها نیاز به پمپاژ بیشتری دارد. چربی اضافی همچنین می تواند به کلیه ها آسیب برساند. این نکته مهمی است، زیرا کلیه های شما در تنظیم فشار خون نقش اساسی دارند.از طرفی بزرگ شدن اندازه معده و فشار خون بالا نیز با هم مرتبط هستند.

در سال ۲۰۰۵ یک مطالعه بزرگ بر روی پرستاران در آمریکا منتشر شد. ۸۳،۸۸۲ پرستار زن ۲۷ تا ۴۴ ساله با فشار خون طبیعی به مدت ۱۴ سال تا سال ۲۰۰۵ جهت بررسی نوسانات فشار خون مورد بررسی و پیگیری قرار گرفتند. این مطالعه نشان داد که قوی ترین عامل خطر ابتلا به فشار خون بالا، افزایش شاخص توده بدنی در زنان چاق است که باعث می شود آنها تا ۴.۷ برابر بیشتر از زنان با شاخص توده بدنی کمتر از ۲۳.۰ به فشار خون بالا مبتلا شوند. در این مطالعه، ۴۰٪ موارد فشار خون جدید به اضافه وزن یا چاقی نسبت داده شد. از طرفی رابطه بین بزرگ شدن اندازه معده و فشار خون بالا نیز تایید شد.

آیا کاهش وزن باعث کاهش فشار خون می شودکاهش وزن و کاهش فشار خون؟

 

درمان فشار خون بالا شامل تغییر سبک زندگی است که عمدتا با هدف بهبود رژیم غذایی و کاهش وزن انجام می شود. این ممکن است با درمان پزشکی نظیر جراحی بای پس معده تکمیل شود. با وجود این مداخلات، تعداد زیادی از بیماران کاهش و یا حفظ وزن سالم را دشوار می دانند و در نتیجه ممکن است نتوانند از بیماری فشار خون بالا رهایی پیدا کنند. برای این گروه، عمل کاهش وزن که توسط جراح چاقی انجام می شود،  یک گزینه درمانی ایمن و موثر است.

در کل بای پس معده و اسلیو معده موثرترین روش های جراحی کاهش وزن برای درمان فشار خون بالا هستند. در هر دو مورد 90%-۸۵ از بیماری فشار خون بالا درمان یا بهبودی کامل می یابد.  البته تکنیک جراحی با استفاده از نوار معده نیز موثر است، اما میزان تاثیر گذاری آن کمی پایین تر و حدود ۷۰٪ است. انتخاب اینکه کدام روش برای شما بهتر است، احتمالاً به طیف وسیعی از عوامل بستگی دارد و فقط وابسته به معده و فشار خون بالا نیست.

هنگام مراجعه و مشاوره با بهترین جراح چاقی در تهران و یا دیگر شهرها در مورد وضعیت سلامتی، سبک زندگی، تاریخچه وزن و رژیم غذایی و همچنین اهداف و وزن شما صحبت خواهد شد. همه این عوامل و سایر مواردی شخصی شما، تعیین می کنند که کدام روش برای شما بهتر است. پزشک متخصص برای تصمیم گیری نهایی به شما کمک می کند.

 

بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی 

یکی از مهمترین عوارض جراحی های تهاجمی، بالا رفتن فشار خون است. این به ویژه برای افرادی که سابقه فشار خون بالا دارند ممکن است اتفاق بیفتد. اما، نگران نباشید، اگر اقدامات و نکات اساسی قبل عمل مانند مصرف به موقع داروها به خوبی رعایت شوند، می توان فشار خون را بعد از جراحی به راحتی تحت کنترل کرد. به طور معمول برای مدیریت و کنترل فشارخون بیمار بعد جراحی، داروهایی مانند نیتروگلیسیرین داخل وریدی سدیم نیترو پروساید، مسدود کننده های بتا و… تجویز می شوند.

 

 چگونه می توان فشار خون را کاهش داد؟

عوامل مختلفی می توانند در ایجاد فشار خون بالا موثر باشند. با این حال، خبر خوب این است که چندین راه برای کمک به کاهش فشار خون وجود دارند. بهترین نکاتی که باید برای کاهش فشار خون رعایت کنید، شامل قطع سیگار و کاهش استرس در زندگی روزمره خود است. با این حال، رعایت این نکات، بیماری را کاملا درمان نمی کند، بلکه تنها شرایط را کمی بهبود می بخشد.

به طور معمول، ما می توانیم با کاهش مصرف سدیم، رعایت رژیم غذایی سالم و پایبندی به یک برنامه ورزشی منظم خطر ابتلا به بیماری فشار خون را کاهش دهیم. بسیاری از این عوامل برای کمک به کاهش وزن، اندازه معده و فشار خون بالا و در نهایت زندگی سالم تر نیز کلیدی هستند.

کلام آخر

بیماری فشارخون بالا می تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود که یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد آن چاقی و بی تحرکی است. چاقی باعث افزایش اندازه و حجم معده نیز می شود. از طرفی افزایش حجم معده و فشار خون بالا با هم ارتباط مستقیمی دارند.  کسانی که دچار چاقی مفرط هستند و حتی با رعایت رژیم غذایی و ورزش نیز نمی توانند وزن خود را کاهش دهند، بهتر است به جراحی های چاقی به عنوان راه درمان فشار خون نگاه کنند.

دکتر سید حامد قدسی یکی از جراحان باتجربه در حوزه چاقی و زیبایی هستند. ایشان بیماران زیادی داشته اند که مبتلا به بیماری فشارخون بالا و یا دیابت بوده اند، اما پس از انجام جراحی چاقی در کلینیک ایشان، بیماریشان به کلی درمان و یا تا حد زیادی کنترل شده است. اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت وقت مشاوره دارید، می توانید از قسمت تماس با ما اقدام کنید.

منابع:

https://www.healthierweight.co.uk/blog/high-blood-pressure-and-weight-loss/

https://bariatric.stopobesityforlife.com/blog/hypertension-treating-high-blood-pressure-with-weight-loss-surgery/

https://www.healthierweight.co.uk/blog/high-blood-pressure-and-weight-loss/https://bariatric.stopobesityforlife.com/blog/hypertension-treating-high-blood-pressure-with-weight-loss-surgery/

جهت دانلود نسخه pdf این مطلب کلیک کنید.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

فتق چیست
جراحی ها

فتق چیست

فتق چیست ؟ تقریباً هر ساله بیش از ۳۵۰،۰۰۰-۵۰۰،۰۰۰ جراحی درمان یا ترمیم فتق شکمی در جهان انجام می‌شود. بسیاری از آن ‌ها با روش

ادامه مطلب »
عمل فتق‌
جراحی ها

عمل فتق‌

اندام های بدن به وسیله ماهیچه ها ثابت شده اند در صورتی که این ماهیچه ها آسیب ببینند، اندام ها از دیواره عضله و بافت

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *