بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی

خانه | لاغری | بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی
آیا بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی می‌تواند ادامه داشته باشد؟

در این مقاله به بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی میپردازیم و درمان بالا رفتن فشار خون و چاقی ، چاقی یک چالش مهم برای بهداشت عمومی در سراسر جهان است و با مشکلات قلبی عروقی مرتبط است. رابطه بین چاقی مفرط و افزایش فشار خون ثابت شده است و تخمین زده میشود که چاقی عامل 65 تا 78 درصد از موارد فشار خون اولیه است.

بنابراین هرچه سریع‌ تر باید برای درمان چاقی و کاهش وزن اقدام نمود. در این مقاله دکتر حامد قدسی از چهره‌ های برتر در زمینه جراحی متابولیک با شما در مورد درمان فشار خون بالا بعد از عمل جراحی صحبت خواهند کرد.

مشاوره چاقی با دکتر قدسی

مکانیسم‌ هایی که از طریق آن چاقی باعث افزایش فشار خون می شود پیچیده است. فعال شدن بیش از حد سیستم عصبی سمپاتیک، تحریک سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون، تغییرات در ذخیره چربی، مقاومت به انسولین و تغییرات ساختاری و عملکردی کلیه همگی در افزایش فشار خون موثر هستند.

مطالعه بیشتر : برای آشنایی با عوارض عمل لاغری ، کلیک کنید .

وزن بالا با این عوامل مرتبط است. بنابراین کاهش وزن هدف اولیه درمان فشار خون بالا مرتبط با چاقی است، اگرچه تعداد کمی از افراد تنها با مدیریت غیر دارویی مانند رژیم غذایی و تمرینات ورزشی، کنترل استرس و… میتوانند به تنظیم فشار خون خود کمک کنند.

با این وجود در بسیاری از افراد که شاخص توده بدنی بالا دارند، تنها از طریق این روشهای طبیعی نمی‌توانند به کاهش وزن مطلوب رسیده و فشار خون تنظیم کنند.

 ثابت شده که جراحی متابولیک موثرترین وسیله برای تضمین کاهش وزن قابل توجه و پایدار است که اثرات مفیدی در کنترل دیابت نوع 2 دارد.

شواهد فزاینده نشان میدهد که جراحی متابولیک یک درمان موثر برای فشار خون بالا و عمل جراحی چاقی است. اما جراحی چاقی چگونه می‌تواند به کنترل و درمان فشار خون کمک کند؟

آیا دوباره بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی امکان‌پذیر است؟ اگر این سوالات ذهن شما را به خود مشغول کرده و شما هم از فشار خون مرتبط با چاقی رنج می‌برید نگران نباشید، ما در این مقاله همه آنچه که شما باید در مورد درمان  فشار خون و جراحی چاقی بدانید را آورده‌ایم. پس تا انتها با ما بمانید.

  • آیا چاقی با افزایش فشار خون ارتباط دارد؟
  • خطرات فشار خون بالا چیست ؟بررسی دلایل بالا رفتن فشار خون در افراد چاق
  • درمان بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی
  • آیا بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی می‌تواند ادامه داشته باشد؟
  • ایا با کاهش وزن فشار خون درمان میشود؟
  • علت فشار خون بالا بعد از عمل جراحی چیست ؟

جهت مشاوره و دریافت نوبت برای درمان فشار خون برای همیشه میتوانید به صورت حضوری به آدرس مطب دکتر حامد قدسی یعنی تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان ۱۸، طبقه دوم مراجعه کنید. شما می‌توانید برای پذیرش شنبه‌ها و دوشنبه‌ها ساعت ۱۸ به مطب و چهارشنبه‌ ها ساعت 16 به بیمارستان دی مراجعه کنید.

برای دریافت نوبت و مشاوره به صورت غیر حضوری می‌توانید از طریق نوبت دهی آنلاین اقدام کنید یا با شماره تلفن های زیر تماس حاصل نمایید:

  • شماره مطب : ۰۲۱۸۸۶۶۳۲۸۴
  •  شماره برای رزرو نوبت : ۰۹۹۳۱۴۶۶۳۸۸
  • مشاوره آنلاین : ۰۹۱۹۵۵۰۴۲۵۱ 

 آیا چاقی با افزایش فشار خون ارتباط دارد؟ 

قبل از اینکه بخواهیم در مورد بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی صحبت کنیم بهتر است به ارتباط بین چاقی و فشار خون بیشتر بپردازیم تا شما درک درستی از تاثیر جراحی بر کاهش فشار خون داشته باشید.

مطالعه بیشتر : آیا کم خوابی باعث چاقی میشود ، کلیک کنید .

شیوع جهانی چاقی و بیمار ی های مرتبط با آن همچنان در  حال افزایش است. چاقی دیگر یک مسئله بهداشت عمومی محدود به کشورهای با درآمد بالا نیست، زیرا جهان در حال توسعه شاهد افزایش نرخ چاقی به دلیل شهرنشینی، تغییر در رژیم غذایی و اتخاذ سبک زندگی کم تحرک است.

آیا چاقی با افزایش فشار خون ارتباط دارد؟

اگر روند فعلی ادامه یابد، پیش بینی میشود که شیوع جهانی چاقی تا سال 2025 به 18 درصد در مردان و بیش از 21 درصد در زنان برسد. به همان اندازه که چاقی روند رو به رشد داشته مشکلات مرتبط با آن از جمله فشار خون نیز افزایش پیدا کرده است.

چاقی به طور دقیق به عنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از حد چربی تعریف میشود. روش‌ هایی که به طور مستقیم چربی بدن را اندازه گیری کنند، گران هستند و به طور معمول نمیتوان روزانه از آنها استفاده نمود.

به همین دلیل، شاخص توده بدنی (BMI) رایج‌ ترین معیار برای اندازه گیری چاقی و اضافه وزن است. با این حال، BMI بین عضلات بدون چربی و توده چربی تفاوتی قائل نمیشود و هیچ نشانه ای از توزیع چربی بدن ارائه نمی‌دهد.

این نکته مهمی است زیرا شواهد نشان میدهند که تجمع چربی احشایی یا خلف صفاقی (چربی ذخیره شده در عمق حفره شکم ) مقصر اصلی بیماری‌ های قلبی و فشار خون است. فشار خون بالا در حال حاضر مقصر اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است.

رابطه بین چاقی و فشار خون بالا در کودکان و بزرگسالان اثبات شده است. در یک مطالعه 78 درصد موارد جدید فشار خون ضروری در مردان و 65 درصد در زنان به چربی اضافی بدن نسبت داده شد.

علاوه بر این، افزایش وزن به میزان 5 درصد با افزایش 20 تا 30 درصدی فشار خون همراه است. از طرفی اضافه وزن می‌تواند باعث آپنه خواب شود. آپنه خواب اختلال تنفسی که در هنگام خواب رخ می‌دهد.

این اختلال می‌تواند منجر به افزایش فشار خون شود. اندازه کمر بیش از ۱۰۲ سانتی‌متر در مردان و بیش از ۸۹ سانتی‌ متر در زنان باعث افزایش احتمال فشار خون خواهد شد.

مطالعه بیشتر : علت حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده ، کلیک کنید .

فشار خون بالا چیست؟ بررسی دلایل بالا رفتن فشار خون در افراد چاق

فشار خون فشاری است که خون به دیواره عروق وارد می‌کند. در واقع فشار خون مقدار نیرویی است که خون برای عبور از شریان‌ ها نیاز دارد.

با هر تپش قلب خون به داخل رگ‌ ها و شریان‌ ها پمپاژ می‌شوند تا اکسیژن و سایر مواد مغذی در اختیار رگ‌ ها، سلول‌ ها و بافت‌ های بدن قرار بگیرند.

در افراد چاق به دلیل فشاری که وزن به قلب وارد می‌کند قلب باید بیشتر کار کند تا خون بیشتری را به بدن پمپاژ نماید در نتیجه فشار بیشتری به دریچه‌ ها و دیواره‌ های قلب و همچنین عروق وارد می‌شود.

از طرفی بافت چربی می‌تواند باعث تولید لپتین شود. این لپتین در رگ‌ های خونی انتشار پیدا کرده باعث انسداد یا تنگی عروق می‌شود این نیز عامل موثر دیگری در افزایش فشار خون است.

چربی تجمع یافته در اطراف کلیه و غده فوق کلیوی نیز می‌تواند عملکرد این غده را تحت تاثیر قرار داده و باعث اختلالات هورمونی از جمله افزایش سطح کورتیزول شود. بالا رفتن سطح کورتیزول با چاقی شکمی و در نتیجه افزایش فشار خون همراه است.

درمان بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی     

کنترل بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی به راحتی امکان‌پذیر خواهد بود. امروزه با رشد تکنولوژی در زمینه علم پزشکی کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام بسیار بهتر از گذشته امکان‌ پذیر است. جراحی کاهش وزن با تکنیک‌ های مختلفی انجام می‌شود. در زیر به مهم‌ ترین آنها می‌پردازیم .

درمان بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی

  • اسلیو معده

عمل اسلیو معده که با نام اسلیو گاسترکتومی نیز شناخته می‌شود یکی از تکنیک‌ های پرطرفدار کاهش وزن است. در اسلیو چیزی حدود ۸۰ درصد از حجم معده برداشته می‌شود تا معده به شکل یک آستین لوله‌ ای شکل درآید.

کاهش حجم معده باعث می‌شود تا ظرفیت آن برای دریافت مواد غذایی نیز کمتر شود. در نتیجه فرد کالری کمتری دریافت خواهد کرد و لاغری سریعتر اتفاق می‌افتد.

کاهش وزن به معنی کاهش بخشی از توده چربی اضافی است که منجر می‌شود تا عملکرد قلب بهبود یافته و فشار خون بهتر تنظیم شود.

  • بای پس معده

افرادی که شاخص توده بدنی بسیار بالایی دارند ممکن است به راحتی نتوانند از طریق اسلیو به وزن ایده آل خود دست یابند، به همین دلیل برای این افراد جراحی بای پس گزینه امن و کارآمدتری است.

در جراحی بای پس اندازه معده تغییر داده می‌شود اما نه به شکلی که در اسلیو اتفاق می‌افتد. در واقع در جراحی بای پس، معده به دو قسمت تقسیم می‌شود. حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد معده برش و منگنه زده شده و قسمت فوقانی آن به شکل یک کیسه کوچک در می‌آید.

مطالعه بیشتر : از چاقی ژنیتیکی چه میدانید ، کلیک کنید .

پس از آن روده کوچک بریده شده و به قسمت فوقانی معده از طریق دو آناستوموز متصل می‌شود. این باعث خواهد شد تا مواد غذایی کمتری وارد معده شده و از طرفی هضم دیرتر اتفاق بیفتد زیرا غذای ورودی باید بخش از روده کوچک را دور بزند.

این در نهایت موجب سوء جذب نیز خواهد شد. بای پس باعث کاهش وزن سریع و ماندگاری خواهد شد و می‌تواند بسیاری از مشکلات مرتبط با چاقی از جمله فشار خون را بهبود بخشد.

تکنیک‌ های دیگری مانند باندینگ معده، بالون معده به صورت کم تهاجمی‌ تر نیز به کاهش وزن کمک می‌کنند اما اثربخشی آنها بسیار کمتر از اسلیو و بای پس معده است.

در مقابل سوئیچ دوازدهه اثنی عشری نیز در موارد خاص به صورت تهاجمی‌تر موجب ايجاد تغییر در دستگاه گوارش می‌شود. استفاده از این روش نیز کاهش وزن سریع و ماندگاری به همراه خواهد داشت.

اینکه شما برای کنترل بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی کدام روش را باید انتخاب کنید به شاخص توده بدنی، تشخیص جراح چاقی، شرایط سلامتی و سبک زندگی شما بستگی دارد.

آیا بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی می‌تواند ادامه داشته باشد؟ 

بالا فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی قابل کنترل و مدیریت است و در حدود 70 درصد پس از انجام جراحی لاغری توانسته‌اند با مشکلات مرتبط به فشار خون بالا مرتبط با چاقی غلبه کنند.

در مواردی افزایش فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی همچنان می‌تواند به عنوان یک چالش در زندگی فرد وجود داشته باشد. علاوه بر اضافه وزن، استرس، ژنتیک، بیماری‌ های قلبی و عروقی و سایر عوامل پزشکی در افزایش فشار خون نقش داشته باشند.

درمان فشار خون و جراحی چاقی

در این صورت باید اقدامات درمانی تکمیلی نیز در کنار جراحی کاهش وزن انجام شود. فراموش نکنید عدم درمان فشار خون بالا می‌تواند مشکلات سلامتی متعددی از جمله سکته قلبی، از دست دادن بینایی، نارسایی کلیوی و… منجر شود.

برای کنترل فشار خون علاوه بر جراحی متابولیک شما باید سبک زندگی خود را به شیوه زیر اصلاح کنید:

  • رژیم غذایی مناسب داشته باشید
  • سبزیجات بیشتری مصرف کنید
  • پیاده‌ روی نمایید
  • از مصرف نوشیدنی‌ های قندی دوری کنید
  • برای رفع مشکلات و اختلالات روحی و روانی با مشاور و روانشناس صحبت کنید
  • از استعمال دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید
  • از شرایط قرار گرفتن در محیط‌ های استرس‌ زا و پرتنش دوری نمایید

سخن پایانی 

چاقی و اضافه وزن خطرات سلامتی زیادی برای افراد به همراه دارد یکی از مهم‌ ترین خطرات مرتبط با چاقی بالا رفتن فشار خون است. اضافه شدن و ذخیره چربی بدن در اطراف دیواره قلب‌ ها، کلیه و سایر بافت‌ های بدن باعث می‌شود تا قلب مجبور به پمپاژ بیشتر برای خونرسانی به قسمت‌ های مختلف بدن شود و این به معنی بالا رفتن فشار خون است.

از طرفی وجود چربی می‌تواند عروق و رگ‌ های خونی را دچار انسداد کرده و خونرسانی را مشکل نماید. تغییر سبک زندگی اصلاح رژیم غذایی و انجام تمرینات ورزشی منظم بهترین راه مقابله با چاقی و فشار خون مرتبط با آن است، اما همه افراد نمی‌توانند تنها از این طریق به وزن ایده‌آل خود دست پیدا کنند به خصوص کسانی که شاخص توده بدنی بسیار بالایی دارند.

انواع جراحی متابولیک بهترین گزینه درمان چاقی و فشار خون برای این افراد خواهد بود. اسلیو معده و بای پس معده بهترین جراحی‌ های کاهش وزن هستند که نتایج سریع و ماندگاری برای کنترل وزن به همراه دارند.

از طریق این نوع جراحی‌ ها و با کاهش می‌توان به کاهش وزن و چربی بدن کمک کرد و فشار خون را بهتر کنترل نمودف البته به شرط اینکه مراقبت‌ های بعد از جراحی را با دقت دنبال کنید و به بهترین جراح چاقی در تهران مراجعه نمایید.

دکتر حامد قدسی یکی از چهره‌ های شناخته شده در زمینه جراحی چاقی می‌باشد ایشان مدارک علمی خود را از دانشگاه‌ های معتبر از جمله دانشگاه استراسبورگ فرانسه کسب نموده‌اند.

عضویت در انجمن بین‌ المللی جراحان چاقی به دلیل دانش، تخصص و مهارت بالای ایشان در زمینه مهار چاقی و مشکلات مرتبط با آن است.

سوالات متداول

1 – آیا بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی چاقی قابل کنترل است؟

بله انواع جراحی چاقی کمک می‌کنند تا کاهش وزن سریعتر اتفاق بیفتد. کاهش وزن باعث می‌شود تا فشار کمتری به قلب هنگام پمپاژ خون به بافت‌های بدن وارد شود و این در نهایت می‌تواند به تنظیم فشار خون کمک کند.

2 – آیا همه افراد چاق دچار فشار خون می‌شوند؟

چاقی و اضافه وزن یکی از محرک‌ های افزایش فشار خون است. فشار خون ارتباط مستقیمی با چاقی و اضافه وزن دارد ولی ممکن است همه افراد چاق دچار فشار خون نشوند. سن شرایط روانی، بیماری‌ های قلبی و… دیگر عوامل موثر در افزایش فشار خون هستند.

3 – اسلیو یا بای پس معده کدام یک به کنترل بالا رفتن فشار خون بعد از عمل جراحی کمک می‌کنند؟

اسلیو معده و بای پس معده از موثرترین جراحی‌ های چاقی برای کنترل فشار خون هستند و هر دو می‌توانند به یک میزان به درمان این عارضه کمک کنند. با این وجود بای پس معده برای افرادی که شاخص توده بدنی بسیار بالا دارند، گزینه بهتری است.

4 – اگر بعد از انجام جراحی چاقی فشار خون من تنظیم نشد چه باید بکنم؟

وزن یکی از عوامل موثر در افزایش فشار خون است اگر جراحی کاهش وزن به کنترل فشار خون شما کمک نکرد باید به دنبال علت مشکل و درمان‌ های مکمل باشید. مصرف دارو، مراجع به روانشناس، تغییر سبک زندگی، انجام جراحی‌ های قلبی و عروقی راهکارهای پیش روی شما خواهند بود.

5 – چاقی چگونه شانس ابتلا به فشار خون را افزایش می‌دهد؟

افزایش ۵ درصدی وزن می‌تواند باعث افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی فشار خون شود.

منابع 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082272/

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2670251

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
درباره دکتر حامد قدسی
متخصص لاپاروسکوپی پیشرفته و جراح چاقی، دوره تکمیلی از استراسبورگ فرانسه، عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی IFSO

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *